e
sv

DirectAdmin Nedir, Panel Yönetimi Nasıl Yapılır?

28 Mart 2024 07:56

DirectAdmin, en çok tercih edilen kontrol panelleri arasında yer alır. Kısaca DA olarak adlandırılan bu sistem, JBMC yazılım geliştiricilerinin fonksiyonelliğine sahiptir. Kullanıcı dostu bir arayüze sahip olan bu kontrol paneli, farklı erişim seviyelerine hitap eder. Web hosting denetim panelidir. Sunucuların, üzerindeki tüm işlemleri kolay bir şekilde yapmasını sağlar.

Teknoloji bilgisi ileri seviyede olmayan kullanıcılar tarafından dahi rahatlıkla tercih edilir. Hosting yönetim işlemleri kolaylıkla yürütülür. DirectAdmin, web sayfalarında oluşabilecek çökme sorunlarında verileri kurtarır. Linux tabanlı işletim sistemlerinde tercih edilen bir paneldir. Yönetici, satıcı ve kullanıcı olarak çoklu erişim düzeyleri tarafından desteklenir. 

DirectAdmin Nedir?

Bir hosting yönetim paneli olan DirectAdmin, kolay ve ekonomik bir teknolojidir. Web sayfalarının rahat bir şekilde yönetilmesini sağlayan bu panel, deneyimli ve deneyimsiz fark etmeksizin her kullanıcı türüne hitap eder. Kullanışlı bir arayüze sahiptir. 3 katmanlı tasarımı ile kullanıcı tipleri arasında geçiş yapmanıza yardımcı olur.

Tasarımı kolay bir şekilde değiştirilen DirectAdmin, sayısız web sitesinin güncellenmesini gerçekleştirir. Çevrimdışı sayfaların yüklenmesini hızlandırır. Doğrudan sunucuya gönderilen bildirimler aracılığıyla olası hata ve kesintiler engellenir. Sistem yöneticileri tarafından yükseltilen sürümler, panel bozulmadan yapılır.

DirectAdmin’in Özellikleri Nelerdir?

Sade görünümü ve hızlı kullanımı ile ön plana çıkar. DirectAdmin’in belirli özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Dahili kullanımlı Anti Spam seçenekleri,
  • Her kaynağa özel kullanım istatistikleri,
  • DNS yönetimleri,
  • Veritabanları ile bayi hesaplarının oluşturulması, yönetilmesi ve kontrolü,
  • Yedekleme sistemi
  • Web tabanlı dosya ve alan adı yönetimleri,
  • Sınırsız domain desteği ve düzenli güncellemeler sayesinde sistem kaynaklarının en az seviyede kullanılması,
  • PHP 7 ile uyumluluk göstermesi,
  • Hata sayfaları oluşturulması,
  • Ücretli ya da ücretsiz SSL sertifikası yönetimi yapılması,
  • Çoklu PHP seçeneği.

DirectAdmin Panel Yönetimi Nasıl Yapılır?

Her çeşit sunucuya uygun bir denetim paneli sunar. Port bulmak açısından kolaylık sağlayan DirectAdmin, web sayfalarının tasarım değişikliğinden dosya yönetimine kadar pek çok işlemi yapmanıza izin verir. Kullanıcılar 3 farklı seviyede yönetim yapar. Yönetici seviyesinde sunucu, bayi ve kullanıcı hesaplarını yönetmenize yardımcı olur. Yapılan işlemler arasında bayi hesabı oluşturma, IP ve DNS yönetme, sunucu yedekleme yer alır.

Bayi seviyesinde, o bayi hesabının altında açılan hosting hesaplarını yönetebilirsiniz. Hesap ve bayi paketi oluşturma gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Üye işlemleri yapabileceğiniz kullanıcı seviyesinde ise domaine ait e-posta ya da MySQL veritabanı oluşturma gibi görevler tamamlanabilir.

DirectAdmin’in Avantaj ve Dezavantajları

Kullanıcılara sınırsız sayıda domain desteği sunan DirectAdmin, belirli aralıklarla güncelleme yaparak kullanıcı deneyimini üst seviyeye taşır.  

Panelin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Domain, anahtar kelime ve boyutlara göre filtreleme kullanır.
  • FTP hesapları oluşturup her hesaba dizin izinleri verir.
  • SSL sertifikalarını kullanan panelde sunucularla ilgili detaylar görüntülenip Apache işleyicilerinin ayarlarını yapılır.
  • Subdomain oluşturulup listelenip silinir. İstatistikler incelenir.
  • DNS kaydı oluşturulur ya da mevcut kayıtlar kaldırılır. Tüm işlemler, açık oturum ile gerçekleştirilir.
  • Kullanıcılar seçilen dizinleri, adları ve şifreleri koruma altına alır.

Kontrol panelinin dezavantajlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Dosya yöneticisinde arşiv desteği bulunmamaktadır.
  • Ek komut dosyalarının uygulama yöntemleri karmaşıktır.
  • Zayıf bir spam filtre sistemi bulunur.
  • Erişim seviyelerinin farklılığı nedeni ile bazı alternatifleri yapılandırmak zorlaşır.

DirectAdmin’in Uyumlu Olduğu Yazılımlar

Kaynak üzerinden yapılanma özelliği bulunan panel, farklı yazılımlar ile kullanım alanını genişletir. Uyumlu olduğu yazılımlar arasında; PureFTPD, Exim, ClamAV, ModSecurity, MariaDB, LiteSpeed, Ngnix, Snove Open LiteSpeed, SpamAssassin, Dovecot, SpamD, Apache, MySQL ve ProFTPD yer alır. Birden fazla müşterinin kurulumunu aynı anda gerçekleştiren kontrol paneli, fonksiyonelliği ile ön plana çıkar. 

DirectAdmin MySQL Yükleme ve Yükseltme Yöntemleri

cPanel maliyetlerinin artmasından dolayı bir çok kullanıcı DirectAdmin veya benzeri daha uygun fiyatlı sunucu yönetim panellerine geçiş yapmaya başladılar. Ülkemizdeki dövizin yüksek olmasından dolayı da Türk kullanıcılarının bir çoğu cPanel’i bırakmak zorunda kaldı.

DirectAdmin şu an cPanel’in en yakın alternatifi olarak görünüyor. cPaneldeki bir çok özellik DirectAdmin’de olmasa bile firma yeteri finansmanı elde ettikten sonra eminiz ki cPanel’e yetişecektir. cPanel’den DirectAdmin’e yedek aktarımları sırasında MySQL karakter sınırına takılıp MySQL hatası alanlara çözüm getirilmiştir.

DirectAdmin

MySQL 5.7+ sürümü ile veritabanı kullanıcı adı karakter sınırı 16’dan 32’ye yükseltildi. Yeni kurulan DirectAdmin sunucusu standart olarak MySQL 5.5 sürümü ile geldiği için aşağıdaki kodları çalıştırarak MySQL güncellemesini sunucunuza yapabiliriz.

Önemli Not: Yükleme yapmadan önce CustomBuild 2.0 sunucuzda kurulu olmalıdır.

cd /usr/local/directadmin/custombuild
./build update
./build set mysql_inst mysql
./build set mysql 5.6
./build mysql
./build set mysql 5.7
./build mysql

Not: mysql 8+ sürümüne doğru yükseltmeye devam etmek isterseniz yukarıdaki betiği devam ettirerek şunları yazabilirsiniz.

./build set mysql 8.0
./build mysql

İşlemleri tamamlandıktan sonra PHP sürümümüzü de recompile edelim…

./build php n

config dosyamızda max_username alanını aşağıdaki kod ile genişletiyoruz.

/usr/local/directadmin/directadmin set max_username_length 30 restart

Kontrol etmek için; /usr/local/directadmin/conf/directadmin.conf içine girerek kontrol edebilirsiniz. İşlemlerden sonra cpanel yedeklerinizi directadmine aktarırken karakter hatası almayacaksınız.

Herhangi hata alıyor iseniz genelde wordpress sitelerde verir. Aktarımı yaptıktan sonra wp-config.php dosyasından veritabanı adı ve kullanıcısının isimlerini kontrol ediniz.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli