1. Anasayfa
  2. Bilim

Bağırsak Kanseri Tedavisinin Yol Haritası Keşfedildi!

Bağırsak Kanseri Tedavisinin Yol Haritası Keşfedildi!
0

Amerikan Kanser Derneği’ne göre her yıl, 150.000 civarında yeni kolon ve rektum kanseri vakası ortaya çıkıyor. Türkiye’de en yaygın 5, global ölçekte ise 3. sıradaki kanser türü olan bağırsak kanseri, ABD’de 3. sırada yer alıyor. Erkeklerin yaklaşık %4’ü ve kadınların %3.8’i bu hastalıkla karşılaşabiliyor. Bilim insanlarına göre bu kanser türüne karşı olası bir çözüm, artık yakın olabilir.

Bağırsak Kanseri için Umut Verici Atılım

Bağırsak kanseri tedavisinde yaşanan zorluklar, hastaların sadece %10’unun immünoterapilere olumlu yanıt vermesiyle biliniyor. Bu da kanserli doku tamamen çıkarılarak yapılan operasyonlara yönelik bir eğilimi beraberinde getiriyor. Ancak La Trobe Üniversitesi Olivia Newton-John Kanser Araştırma Enstitüsü’nde gerçekleştirilen bir araştırma, tedavide yeni bir ufuk açabilir!

Bilim İnsanlarının Keşfi: Gama delta T Hücreleri

Avustralya’da gerçekleştirilen bu araştırma, bir hastanın kansere yanıtının, kalın bağırsaktaki spesifik bir bağışıklık hücresine bağlı olduğunu gösterdi.

Dr. Lisa Mielke bu konuda, ‘Gama delta T hücreleri, bağırsaklarda bir nevi koruyucu görev üstleniyor. Bu hücreler, potansiyel kanser tehditlerine karşı koruma sağlayarak devriye geziyor ve epitel hücreleri koruyor.’ şeklinde bir açıklama yaptı.

Dünyada Bir İlk: Yeni Molekül Keşfi

Bu hücrelerin tümörlerdeki varlığı, hastaların sağ kalım oranlarını olumlu etkiliyor. Ancak araştırmacılar, gama delta T hücrelerinin içerdiği TCF-1 molekülünün, bağışıklık tepkilerini baskıladığını keşfetti.

Bu molekülün inhibe edilmesi, bağışıklık hücrelerinin kanserle daha etkili bir mücadele içerisine girmesini sağlayabilir. Bu bulgu, bağırsak kanserinde yeni tedavi yöntemi için umut vaat ediyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir