Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Bing’i ChatGPT Bile Kurtaramadı: Google Birinci Çıktı!
Alman otomobil devi Volkswagen, 2026 yılına kadar 10 milyar euro tutarında bir tasarruf ve maliyet azaltma hedefi belirledi. Bu süreçte, özellikle idari personel istihdamında önemli kesintilere gidilebileceği duyuruldu.
Volkswagen markasının yöneticisi Thomas Schaefer ve insan kaynakları direktörünün kurum içi VW podcastinde aktardıklarına göre Volkswagen Group, personel maliyetlerini önümüzdeki yıllarda yüzde 20 oranında azaltmayı planlıyor. Şirketin hem marka hem de grup bünyesinde çalışan yaklaşık 40 bin idari personeli bulunuyor ve bu tasarruf planı, çalışma konseyiyle yapılan görüşmelerin bir parçası olarak ele alınıyor.
Ekim 2023’te başlayan ve gelecek yıla kadar sürebilecek müzakereler, ana Volkswagen markasına odaklanan bir performans programını içeriyor. Haziran 2023’te duyurulan bu program, şirketin karlılığını artırmayı hedefliyor. Volkswagen Group, dünya genelinde 19 Avrupa ülkesi ile Amerika, Asya ve Afrika’da bulunan 10 ülkede yaklaşık 676 bin kişiye istihdam sağlayan 115 üretim tesisine sahip.
Alman otomotiv sektörü, sera gazı emisyon kısıtlamaları, Çin ve ABD’den gelen rekabet gibi faktörlerden olumsuz etkileniyor. Volkswagen, bu zorlu piyasa koşulları içinde stratejik kararlar alarak, maliyetleri düşürmeyi ve şirket yapısını yeniden düzenlemeyi hedefliyor.
Alman otomotiv şirketlerinin dizel araçlarda yaşanan emisyon skandalı, şirketlerin itibarına ve dizel araç satışlarına büyük darbe vurmuş durumda. Bununla birlikte, otomobil endüstrisindeki teknolojik yeniliklerin büyük bir kısmının Çin ve ABD’den gelmesi, Almanya’da ciddi tartışmalara neden oluyor.
Yorum Yaz