Türkiye'nin Yerli Sosyal Medya Platformu Nasıl Olmaz?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Telgraf
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Telgraf

Yeni Üye
Değerli arkadaşlar,

Sosyal medya tekeli, Meta ve benzeri platformlar üzerinde yoğunlaşıyor. Türkiye'de teknolojiye aşık 10 kişi bir araya gelse, yerli bir şey üretilemez mi? Ben az çok yazılım bilen 10 kişilik bir ekibin yerli sosyal medya platformu yapabileceğine inanıyorum. Yabancı şirketler devletimizi engelliyor. Devlet düşmanına aşık olma diyor, ancak bazıları VPN kullanarak çözüm arıyor, bazıları ise devletine bağlı kalıyor. Gelin, beraber bir şeyler yapalım.

Değerli arkadaşlar,

Sosyal medya tekeli, Meta ve benzeri platformlar üzerinde yoğunlaşıyor. Türkiye'de teknolojiye aşık 10 kişi bir araya gelse, yerli bir şey üretilemez mi? Ben az çok yazılım bilen 10 kişilik bir ekibin yerli sosyal medya platformu yapabileceğine inanıyorum. Yabancı şirketler devletimizi engelliyor. Devlet düşmanına aşık olma diyor, ancak bazıları VPN kullanarak çözüm arıyor, bazıları ise devletine bağlı kalıyor. Gelin, beraber bir şeyler yapalım.
Sosyal medya platformu çıkarmak sorun değil; koskoca Türkiye Cumhuriyeti'nden bahsediyoruz. Türkiye sosyal medya platformu çıkaramayacak mı? Elbette çıkarabilir, fakat bu platform tutmaz. Koskoca Instagram varken, insanlar neden gidip yalnızca Türklerin kullandığı ve az sayıda insanın bulunduğu sosyal medya platformunu tercih etsin? Global ve herkesin kullandığı platform varken, yerel olanın cazibesi azalır.

En büyük örneği Threads'tir. Instagram'ın yapmış olmasına rağmen, Twitter ile baş edemedi. Biz nasıl başarılı olabiliriz?

Türkiye'nin mevcut sosyal medya platformu var ama kullanıcısı yok. :)

Sıfırdan bir e-ticaret sitesi açıp Amazon'la baş edebilir misin hocam?

Herkese günaydın, Yerli sosyal medyanın neden tutmayacağını birkaç maddeyle açıklayayım:

1. Influencer Marketing:
Kendim de bu sektördeyim ve birçok arkadaşım bu alanda link verip kazanç sağlıyor. Örneğin, Fatma'nın 200k takipçisi var ve ekmeğini Instagram'dan kazanıyor. Şimdi yerli sosyal medya için dükkanını mı kapatsın?

2. Reklam Verenler:
Meta üzerinden verilen reklamlarla satıcı doğrudan müşteriyi hedefleyebiliyor. Yeni yerli sosyal medyada hangi bilgilerle hedefleme yapmayı planlıyorsun? Kısa vadede zarar etmek uğruna yerli sosyal medyayı mı tercih etsin? Kimse zarar etmeyi istemez.

3. Sanatçılar ve Emsalleri:
Şan ve şöhret yapmış, dünyaya adını duyurmuş sanatçılar günlük hayatlarını paylaşacaksa, bunu nasıl yapacak? Örneğin, bir futbolcu Avrupa’da maçlara çıkıyor, Fransız bir taraftar arattığında bulunamıyor.

4. Yusuf Dikeç:
Yusuf Dikeç, yerli sosyal medyayı kullansaydı köşede unutulup gidecekti. Instagram'da bir anda yıldız gibi parladı ve dünyada yankı yarattı. Bu, yerli sosyal medyanın eksikliklerinden sadece bir örnek.

Daha birçok neden var, ama her vatandaş gibi ben de isterim ki yerli sosyal medya başarıya ulaşsın. Fakat, ticari boyutunu düşündüğümüzde, imkansıza çok yakın gibi bir şey.

Değerli arkadaşlar,

Olsa da kullanmam. Çünkü yapsalar, ortaya yarım yamalak bir şey çıkacak. Bizde o disiplin yok.

Ne sermaye ne de alternatiflerin olmayışı bunun sebebi değil. Öncelikle düşünce şekli yanlış. Eğer Instagram Amerika'da yerli bir sosyal medya platformu olarak planlansaydı, bu hale gelemezdi. Biz global düşünmeyi ve yabancı pazara ürün üretmeyi bilmiyoruz. Şirketlerimiz patron şirketi, vizyoner yöneticilerimiz yok. İyi adamlar bulsak da, onlara hak ettikleri maaşı verecek firmalarımız yok. Yatırımcılarımız işi batırmaya çalışıyor, danışmanlığa para ödemeyi sevmiyoruz. "Kervan yolda düzülür" derken, düzülmesi gereken ekip oluyor.

Burada size onlarca sebep sunabilirim, fakat her şeyden önce özgür düşünmeye alışmış bireyler yetiştiremiyoruz. Şimdi bir sosyal medya platformu geliştirsek, biri inandığımız dine hakaret etse hemen atarız, ben de atarım. Ait olduğum millete laf söylese yine aynı. Ben de aynı kafayla büyüdüm, herkesi, her fikri, her düşünceyi ve yaklaşımı kucaklayamıyorum. Kendi şahsi fikrimi ise karıştırıyorum; bu bize öğretilen yanlış. Bazı küçük firmalar web sitesi yaptırır, patron ne renk seviyorsa o renk olur, patron nasıl beğeniyorsa öyle. Oysa o siteyi en az kullanacak kişi patron olacaktır. Site müşteri için hazırlanır, onların neler sevdiği ve ne istediği düşünülmez bizde.

Neyse, yine roman yazmayayım. Öncelikle o kafada adamlar yok. O kafada adamları yetiştirecek hocalar bile yoktu, neyse. Bunun sebebini bile söylerken düşünmek zorunda kaldığım bir yerde yerli sosyal medyayı konuşmak abesle iştigal.

Yaay gibi girişimler çıktı ama maalesef yeterince sahip çıkılmadı.

Değerli arkadaşlar,

Özgürlük olmaz, siyaset nasıl isterse o içerikler yayınlanır, saçma sapan tutuklamalar yaşanır. Türk malı bir sosyal medya aracını kullanıp düşünce özgürlüğü olmayan bir ortamda bulunmak istemem. Bu yüzden, log vermeyen sosyal medya platformları daha güvenilir. Var olan ve herkes tarafından bilinen bir varyasyonun karşısında, rakip olarak kimse tutunamaz.

Geri