Sigortalı çalışırken vergi levhası almak mümkün mü?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Yakamoz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Yakamoz

Yeni Üye
Merhaba,

Özel sektörde sigortalı olarak çalışıyorum. Ek iş olarak e-ticaret sitesi açmayı internet üzerinden satış yapmayı düşünüyorum, fakat vergi levham yok. PayTR vergi levhası istemiyor, ama örnek ürün satıldığında fatura kesmek gerekiyor. Vergi levhasını çalışırken alabilir miyim? Eğer ki, aldığım takdirde tahmini maliyet nedir? Bilgi verirseniz çok sevinirim.

Teşekkürler.

Şahıs şirketi açarak alabilirsiniz. Rakamlar konusunda net bilgi veremem, ancak en az 3500 TL gibi miktarı gözden çıkarmalısın.

Yeni düzenlemeye göre, hem Bağ-Kur'lu hem 4A sigortalı olabilirsiniz. Bahsettiğiniz şekilde şahıs şirketi açabilir ve satış yapabilirsiniz.

Şahıs şirketi açarak alabilirsiniz. Rakamlar konusunda net bilgi veremem, ancak en az 3500 TL gibi miktarı gözden çıkarmalısın.
Yeni düzenlemeye göre, hem Bağ-Kur'lu hem 4A sigortalı olabilirsiniz. Bahsettiğiniz şekilde şahıs şirketi açabilir ve satış yapabilirsiniz.
Merhabalar, öncelikle zaman ayırıp cevap verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Fakat ben basit usulde açsam sıkıntı olur mu? Bağ-Kur olmazsa olmaz mı? Mevcut sigorta olarak zaten 4a SSK var.

Basit usül geçerli olmaz hocam, şahıs şirketi açmanız gerekiyor. Ayrıca, basit usülde de Bağ-Kur ödemeleri yapmanız gerekiyor.

SSK primleriniz yatmaya devam ederken Bağ-Kur ödemelerini zaten yapamazsınız. Çalıştığınız yerden mutlaka izin alın, mümkünse yazılı olarak çünkü hem Bağ-Kur'lu hem de sigortalı olarak çalışacaksınız işten çıkarılma gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Şahıs şirketi kurulumu oldukça uygun maliyetlerde, hatta ilk açılışı e-devlet üzerinden bile yapabilirsiniz. Eğer ki bilginiz yoksa, herhangibi bir muhasebeciye ihtiyacınız olacak ve şu anda aylık muhasebeci maliyetinin 1000-1500 TL civarında olduğunu düşünüyorum. Bir de her ay satış yapın ya da yapmayın, sabit vergi ödemeleriniz olacak. Son hatırladığım kadarıyla bunlar 500-600 TL civarındaydı. Limited şirkete geçtiğimiz için şahıs şirketindeki durumları net hatırlamıyorum.

Paytr, vergi levhası olmadan hesap açmanıza izin vermiyor. Hatta şu anda birçok sanal POS firması da bu şartı sağlamayan hesapları kabul etmiyor, son gelen yasal düzenlemelerden dolayı. Eğer SSK'nız varsa, şahıs şirketi açabilirsiniz ve SSK'nız olduğu için Bağ-Kur'a kaydolmanıza gerek kalmaz.

Şuanda bende ajans firmasında SEO danışmanı olarak çalışıyorum ve de kendi şahıs şirketime sahibim. Siz de benim gibi şahıs şirketi açıp başka firmada da çalışabilirsiniz. Sadece şirket giderleri ve gelirleri arasında dengesizlik olursa, vergiden kaçınma amaçlı yapıldığı durumlar olabilir.

Yalnız 4A sigortalı olduğunuzu hemen vergi dairesine veya SGK'ya başvurarak bildirin. Çünkü size her ay borç çıkartırlar ve borcu ödemek zorunda kalırsınız. Bugün şahıs firması açmanın maliyeti çok ağır değil, ortalama olarak 3-5 bin TL gibi bir gideri olduğunu düşünüyorum. Miktar biraz da muhasebeciyle alakalıdır.

Sigortalı çalışmak, şahıs şirketi kurmak konusunda herhangi bir engel teşkil etmez. Devlet memurları dışındaki tüm sigortalı çalışanlar, diledikleri zaman şahıs şirketi açabilir. Mevcutta olan 4A kapsamındaki sigortalılar şirket açılışında istenen sigorta yerine geçer.

Geri