Lise tercihinde Bilişim mi, Sağlık Meslek Lisesi mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Quarexs
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Quarexs

Yeni Üye
Lisede bilişim mi, sağlık meslek lisesi mi seçilmeli? LGS'de 25'lik dilimdeki bir genç için meslek liseleri arasında makine, elektronik, bilişim ve hemşire yardımcılığı alanlarından hangisi iş olanakları açısından mantıklı olur? Bilişim bölümünü seçip, yüksek okulda bilgisayar programcılığı yapmak mantıklı mı sizce?

Bilişim okudum, torpilsiz iş bulmak çok zor, hatta giremedim. Silahlı güvenlik belgesi aldım, yani meslek değişikliği yapmak zorunda kaldım. Eğer imkanınız varsa sağlık alanına yönelin, en azından atama gibi olanaklar işinize yarayabilir.

Lisede bilişim mi, sağlık meslek lisesi mi seçilmeli? LGS'de 25'lik dilimdeki bir genç için meslek liseleri arasında makine, elektronik, bilişim ve hemşire yardımcılığı alanlarından hangisi iş olanakları açısından mantıklı olur? Bilişim bölümünü seçip, yüksek okulda bilgisayar programcılığı yapmak mantıklı mı sizce?
Bilgisayar Programcılığı öğrencisi olarak söyleyeceğim, ne lise ne de üniversitedeki bölüm seçimi önemli. İşin tamamen sizde bitiyor, kısacası. Ancak bilişim alanında ilerlerseniz, bu yolculukta kendinizi daha rahat geliştirebilirsiniz.

Sağlık meslek lisesi, endüstri meslek lisesi gibi kavramlar 2013 yılından sonra kaldırıldı ve hepsi mesleki teknik lise olarak adlandırıldı. Yani liseyi bitirdikten sonra bir meslek sahibi olmuyorsunuz, sadece yatay geçiş ile ön lisans bölümlerine geçişiniz (çok az bir miktar) kolaylaşıyor. Tercih yaparken lütfen bunları göz önünde bulundurun.

Ne yazık ki, birçok veli hala bunun farkında değil. Ön lisans sağlık branşlarında atama mevcutken, bilgisayar programcılığında atama neredeyse yok denecek kadar azdır; genellikle 2 yılda 1-2 kişi alınıyor. Tercih yaparken bunları da göz önünde bulundurabilirsiniz.

Her genç için hangi meslek lisesinin daha uygun olacağına dair kesin cevap vermek zor. Herkesin kendi ilgi alanlarına, becerilerine ve gelecekteki hedeflerine bağlıdır. Her iki alanın da kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır.

Bilişim Teknolojileri Alanı Avantajlar
  • Bilişim teknolojileri her geçen gün daha da önem kazanıyor ve bu alanda kalifiye elemanlara olan talep yüksek.
  • Bilişim mezunları, web geliştirme, yazılım geliştirme, ağ yönetimi, siber güvenlik gibi birçok farklı alanda iş bulabiliyor.
  • Bilişim bilgisi, diğer birçok sektörde de faydalı olabiliyor.
Bilişim Teknolojileri Alanı Dezavantajlar
  • Bilişim sektörü oldukça rekabetçi olabilir.
  • Sürekli gelişen bir teknoloji olduğu için, mezunların güncel bilgilerini takip etmeleri ve kendilerini geliştirmeleri gerekir.
  • Bazı bilişim işleri uzun çalışma saatleri ve stresli bir çalışma ortamı gerektirebilir.
Sağlık Meslek Lisesi Avantajları
  • Sağlık sektörü her zaman ihtiyaç duyulan bir sektördür ve iş bulma imkanı yüksektir.
  • Hemşirelik, ebelik, laboratuvar teknisyenliği gibi birçok farklı alanda çalışma imkanı vardır.
  • Sağlık çalışanları, insanlara yardım etmenin tatminini yaşarlar.
Sağlık Meslek Lisesi Dezavantajları
  • Sağlık sektöründe çalışma yoğun ve stresli olur.
  • Nöbet çalışma sistemi yaygındır.
  • Maaşlar diğer bazı mesleklere göre daha düşük olur.
LGS'de 25'lik dilime giren bir öğrenci için makine, elektronik ve bilişim bölümleri de seçenek olabilir. Bilişim alanında da iş imkanları mevcuttur ama daha fazla teknik beceri ve matematik yeteneği gerekmektedir. Bilişim bölümünü seçip, yüksek okulda bilgisayar programcılığı yapmak da mantıklı seçenek olabilir.

Geri