İstanbul'da 1 gün geçirmek, Avrupa yakası için en iyi yol hangisi?

KediFare7

Yeni Üye
Dolu dolu tam 1 gün boyunca sabah 8'den akşam 9'a kadar İstanbul'da olacağız, iki arkadaş olarak. Aynı gece 12'de de döneceğiz. İstanbullu arkadaşlardan öneri almak istiyorum. Biliyorum, her yeri gezmek mümkün değil ama özellikle Avrupa Yakası'ndaki önemli müzeleri ve tarihi yerleri görmek istiyoruz.

Zamanı en etkili şekilde kullanmak için, yeni havalimanından araç kiralayarak mı gezmek yoksa doğrudan metro, toplu taşıma gibi seçenekleri mi tercih etmek daha mantıklı olur, bu konuda karar veremiyoruz.

Ekonomik faktörlerden önce, zamanı en iyi şekilde kullanmak ön planda. Trafik ve park sorunları sık sık dile getiriliyor. Araç kiralama ile toplu taşıma kullanma arasında tereddütteyiz. Sizce hangisini yapmalıyız?

Zaten metro kullanıyorsun, her bir durağın gezilmesi gereken bir yer gibi. Sarıyer'den başlayıp Fatih'e, sonra Beşiktaş'a ve Üsküdar'a kadar gidip gör.

İstanbul'u bir günde gezmek, zaman açısından sıkıştırıcı olabilir.

Ziyaret etmek istediğimiz birkaç müze ve tarihi yer var aklımızda. İstanbul'da arabayla 2 kilometrelik bir mesafeyi 1 saatte kat edenlerin haberlerini okudum. Arkadaşımı araba kiralama fikrinden vazgeçirmek istiyorum zaten.

Toplu taşımayı öneririm. Google Haritalar'da yol tarifi ararken, hangi toplu taşıma aracını kullanmanız gerektiğini yazıyor zaten. Eğer çok zor durumda kalırsanız, taksiye başvurabilir veya Martı uygulamasını kullanabilirsiniz.

Araç kiralamak mantıksız olabilir; trafik ve otopark sorunlarıyla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Metro, metrobüs, otobüs, tramvay ve vapur en iyisi olabilir. Nereden başlayacağınıza karar veremediğinizde, rotanızı ona göre çizebilirsiniz.

Taksim'den başlayalım diyelim. Nişantaşı gibi yerlerle uğraşmamak için 1 gününüzü harcamaya değmez diye düşünüyorum.

Gezi Parkı'nın karşısından İstiklal Caddesi'ne girin. Yolun sonu Galatasaray Lisesi'ni geçince Tünel'e gelirsiniz. Önce Tünel'in sol tarafından aşağı doğru inin. Galata Kulesi'ne ulaşacaksınız. İsterseniz aşağı inmeye devam edip tarihi Bankalar Caddesi ve ünlü Kamondo Merdivenleri'ni de ziyaret edebilirsiniz. Oraları da görebilirsiniz.

Zaten Karaköy Meydanı'na indiniz. İki seçeneğiniz var: Tarihi Tünel Tramvayı ile nostaljik bir tur yapabilir ve yer altından tramvay ile Tünel'e geri dönebilirsiniz (sadece 5 dakika sürüyor). Tünelden metro istasyonuna yakınsınız, ama ben olsam tekrar tünelden aşağı inerdim.

Karaköy Meydanı'ndan tarihi Haliç Köprüsü'nden yürüyerek Eminönü'ne geçebilirsiniz (altında kafeler var). Deniz tarafı ağırlıklı restoranlar, Haliç tarafında daha ekonomik kafelerde bir çay içip dinlenebilirsiniz.

Köprüyü geçin, Eminönü'nde sağ tarafta Mısır Çarşısı var. Oradan Kapalıçarşı'yı sorabilirsiniz. Bayır yukarı yol ama en azından onları da görmüş olursunuz. Çemberlitaş Meydanı'na çıkın, sola dönün, Sultanahmet'e doğru yönelin.

Yerebatan Sarnıcı, Sultanahmet Camii, Ayasofya ve Topkapı Sarayı zaten aynı yerde, hepsi birbirine çok yakın.

Onları gezdikten sonra tramvaya binip Eminönü'ne inin. Vapur ile Üsküdar'a geçin. Kız Kulesi'ni ziyaret edebilirsiniz orada. Sonra tekrar vapur veya motor ile Kabataş'a geçin (Dolmabahçe Sarayı, İnönü Stadyumu iskeleye çok yakın) veya Beşiktaş'a geçin; sol tarafta Kabataş istikameti, sağ tarafta Yıldız Sarayı ve Ortaköy istikameti var.

Daha gezip görebileceğiniz birçok yer ve güzel mekan var ama en hızlı tur için bu ideal gibi görünüyor.

Vakit bulabilirseniz Anadolu ve Rumeli Hisarları da var, ama muhtemelen bir gün yetmeyecektir (biri Asya, biri Avrupa).

İyi gezmeler!

Geri