Araç Satışı Yapacağım, Plakayı Nasıl Üzerimde Tutabilirim?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan 1O1O1
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

1O1O1

Yeni Üye
Aracımı satmak istiyorum ama plakamı alıcıya vermek istemiyorum. Alacak kişi de plaka ile vermeyeceğimi biliyor. Plakayı kendi üzerimde nasıl tutabilirim? Tekrar araç aldığımda eski plakayı kullanmak istiyorum. Resmi olarak nasıl işlem yapmam gerekiyor? Araç devrinde daha önce plaka vermeden satış süreci yaşayan veya bilgisi olanlar yardımcı olabilir mi?

Aracı çekme belgesi alarak trafikten çekin ve plakayı adınıza kaydettirin. Çekme belgeli olarak satış yapın, alıcı yeni plaka çıkartsın.

Aracınızı çekme belgesi alarak trafikten geçici olarak çekin ve mevcut plakayı üzerinize kaydedin. Daha sonra aracı çekme belgeli şekilde satın alacak kişiye devredin. Alıcı, araca yeni plaka çıkartarak trafiğe tekrar sokabilir.

Satarken noterde plakasız devir diyorsun. Plakan ile emniyete gidip, geçen sene 5-6 bin TL civarındaydı sanırım, bu sene daha fazla olabilir, Emniyet Vakfı'na ödeme yapıyorsun diye biliyorum. Şu an kullandığım aracın önceki sahipleri de sürekli böyle yapmış. Plakayı vermemişler. :D

Araç Satışı ve Plaka Tescilini Devretme:
Aracınızın satış işlemini gerçekleştirirken, plakanın devrini istemediğinizi belirtin. Satış işlemi sırasında noter sözleşmesinde plakanın size ait kalacağına dair özel ifade eklenebilir. Aracın satış sözleşmesinde yapılabilir.

Yeni Araç Alımı:
Yeni araç satın alırsanız, eski plakanızı almak için plakanın size ait olduğunu gösteren belgelerle beraber aracınızın yeni tescil işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Yani, eski aracınızı satarken plakanızı alabilir ve yeni aracınıza takabilirsiniz.

Plaka Değiştirme Ücreti ve Prosedür:
Eğer eski aracınızı satıp yeni araç alacaksanız, eski plakanızın sizinle kalabilmesi için plaka tescil değişikliği yapmak gerekebilir. Plakanın size ait olduğunun kanıtlanması için başvuru yapmanız gereklidir.

Emniyet Müdürlüğüne Başvuru:
Plakanın sizde kalması için, Türkiye'deki Trafik Tescil Şube Müdürlüklerine başvuru yapmanız gerekebilir. Burada aracınızın satışını ve plaka tescilini nasıl devretmek istediğinizi bildirebilirsiniz.

Bu prosedürle plakanızı başka kişiye devretmek yerine, plakanın üzerinde kalmasını sağlayabilirsiniz. Fakat, her ilde farklı prosedürler olabileceği için en doğru bilgiye yerel Trafik Tescil Müdürlüklerinden veya trafik sigorta acentesinden ulaşabilirsiniz.

Noterde satış yaparken zaten sana soruyorlar: "Aracın plakası değişecek mi, üzerinde kalacak mı?" diye. Plakanın değişeceğini bildiriyorsun. Daha sonra yeni aracına plakanı çıkarırken, Trafik Vakfı'na bağışla birlikte işlem yapıyorsun. Eğer plaka hala alınmamışsa, tekrar alabiliyorsun.

Geri