1. Anasayfa
  2. Nedir, Nasıl?

Sisli Havada Nasıl Fotoğraf Çekilir?

Sisli Havada Nasıl Fotoğraf Çekilir?
0

Olumsuz hava koşulları içerisindeyken sisli havada fotoğraf nasıl çekilir? Elbette ki farklı teknikler kullanılmaktadır. Gelin birlikte bu tekniklerin neler olduğuna göz atalım.

Sisli Havada Fotoğraf Çekme Teknikleri

Sisli Havada Fotoğraf Çekme

  • Erken Sabahları Çekim Yapın

Sisli havada fotoğraf çekmek istiyorsanız, özellikle sabah erken saatlerini tercih edin. Normal havaya göre sisli havada çekim yapmak zor olabilir, fakat doğru anı yakaladığınızda bu zorluğu unutacaksınız.

  • Manuel Ayarlar Kullanın

Fotoğraf makinesinin ayarlarını manuel olarak yapmak sisli hava koşullarında kaliteli ve etkileyici fotoğraflar çekmenize yardımcı olur. Otomatik ayar modunda, ışık yetersiz olabilir ve fotoğraflarınızın kalitesini düşürebilir.

  • Pozlama Süresini Ayarlayın

Sisli hava koşullarında pozlama süresini artırarak fotoğraflarınızın gri tonlarında olmasını engelleyin. Sisin yoğunluğuna bağlı olarak pozlama ayarlarını +0.5 ile +1.5 arasında değiştirin.

  • Diyaframı Düşük Tutun

Fotoğrafı çekerken diyaframı düşük tutmak, daha fazla ışık almanıza yardımcı olur. Sisli hava koşullarında daha iyi sonuçlar elde etmenize yardımcı olur.

  • Netlik Ayarlarını Kontrol Edin

Sisli hava koşullarında makinenizin otomatik netlik ayarları bazen yetersiz olabilir. Manuel olarak netlik ayarlarını kontrol ederek daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

  • ISO Ayarını Yükseltmeyin

Işığı artırmak için ISO ayarını yükseltmek yerine perde hızınızı düşürün. Güzel fotoğraf kalitesi sağlar fakat tripod kullanarak kameranızı sabit tutmalısınız.

  • RAW Formatında Çekim Yapın

Sisli hava koşullarında renk ve ışık düzenlemelerine ihtiyaç duyabilirsiniz. Fotoğrafları RAW formatında çekin, bu daha fazla düzenleme esnekliği sağlar.

  • Diyafram Aralığını Ayarlayın

Fotoğraf çekerken f/5.6 ile f/8 arasında bir diyafram aralığı kullanmanız önerilir. geniş bir odak alanı yakalamanıza yardımcı olur.

  • Enstantane Hızını Ayarlayın

Sisli hava koşullarında sislerin hareketini yakalamak istiyorsanız, enstantane hızınızı 1/15 ile 1/60 arasında ayarlayarak iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

  • Kamera Koruması

Sis nedeniyle fotoğraf makinesinin üzerinde su damlacıkları oluşabilir. Önlemek için kameranızı bir kılıf veya koruyucu ile koruyun.

Enstantane Hızı ve Perde Ayarı

Sisli Havada Fotoğraf Makinesi Ayarı Nasıl Olmalı?

Sisli havada fotoğraf çekerken bazı noktalara dikkat ederek harika fotoğraflar elde edebilirsiniz. Gelin birlikte neler yapabileceğimize göz atalım.

Manuel Ayarlarla Sisli Havada Çekim Yapma

  • Perde hızımızı mümkün olduğunca düşük tutmalıyız.

Fazla ışık almak istiyoruz. Özellikle sabahın erken saatlerinde çekim yapmak bu amaca hizmet eder. Enstantane değerimizi düşürebilmek makinemizin görüntü sabitleme sistemine bağlıdır. Örneğin, Sony gövdelerinde bulunan 5 yönlü görüntü sabitleme sistemi ile 1/10 saniye enstantane değerinde fotoğraflar çekebilirsiniz.

  • Uzun pozlama fikrini düşünün.

30 saniyeye kadar sislerin tek bir fotoğrafta nasıl akarken sabitlendiğini hayal edin. Tripod kullanmanız gerekecektir. Tripodunuz yoksa bile, makinenizi yerden 1 metre yükseklikte bir yüzeye sabitleyerek yine uzun pozlama çekebilirsiniz.

  •  Hız ve diyafram ayarını düzenleyin.

Elde çekim yaptığınızı düşünerek perde hızınızı 1/10 saniye yaptıktan sonra diyaframınızı f/8’e ayarlayabilir ve yaklaşık değere getirebilirsiniz. Böylece geniş bir alanı odaklamış olursunuz.

  • ISO ayarınız manuel değerde olmalıdır.

Gereksiz ISO yükselmelerini engellemek tamamen sizin kontrolünüzdedir. ISO 100 genellikle standart bir başlangıç değeridir. Eğer dinamik aralığı yüksek bir gövdeniz varsa, sizin için çok da önemli değildir.

Uzun Pozlama Teknikleri ve Tripod Kullanımı

Çekim için hangi lensi kullanmalıyım?

Manzara, sokak, cadde gibi fotoğraf kategorileri genellikle geniş açı lenslerle çekilir. Genellikle diyorum çünkü 400mm lens ile de yerine göre çok iyi manzara fotoğrafları çekilebilir.

Sizlere önerebileceğimiz Sony için geniş açı lens listesi şöyle:

APSC için;

  • Tamron 17-70mm f2.8
  • Sony 10-18mm f4
  • Sony 18-105mm f4

Full Frame için;

  • Tamron 28-75mm f2.8
  • Sigma 24-70mm f2.8
  • Tamron 24mm f2.8
  • Zeiss 16-35mm f4

Sisli Hava Diyafram Değeri ve Geniş Alan Odaklaması

Sisli Fotoğraflarda Neler Çekilmelidir?

Karşımda ne olmalı yani neyi çekmeliyim? Özellikle sisli havalarda şehir manzarası fotoğrafları çekmeniz çok gizemli ve dikkat çekici fotoğrafları elde etmenizi sağlar. Dolu caddeler, sahiller, limanlar ve ormanlık alanlar gibi yerlerde fotoğraf çekerek çok güzel fotoğraflar elde edebilirisiniz.

Günümüzde sisli fotoğrafların görseline olan ilgi artmıştır ve insanların çoğu bu tarz fotoğraflar çekmek istiyor. Böyle fotoğraflar ne kadar kolay çekilmiş gibi dursa da kolay değildir. Sisli fotoğraflar çekerken dikkat edilmesi gereken pek çok ayrıntı vardır.

Sisli Hava ISO Ayarı

Bir süre fotoğraf eğitimi alındıktan sonra ve sık sık farklı fotoğraf ayarları kullanarak fotoğraflar çekerek kişilerin kendilerini geliştirmesi gerekir. Böylece zamanla güzel sis fotoğrafları çekebilir hale gelebilirler.

Sisli havalarda fotoğraf çektiyseniz sonrasında fotoğraf makinenizi boynunuzda taşımak yerine çantanıza koymanız gerekir. Eğer fotoğraf makineniz çok fazla neme maruz kalır ise zarar görecektir. Fotoğraf makinenizin en az nemi almasına dikkat etmeniz gerekir.

Sisli Hava Fotoğrafları

Sizin için sisli havada çekilmiş fotoğraftan bir ufak galeri yaptık. Sizler de bakıp inceleyere biraz fikir sahibi olup nasıl ve neyi çekmek istediğinize karar verebilirsiniz. İşte örnekler…

Sisli Hava ISO Seçenekleri ve Önerileri

Sisli Hava Koşullarında Renk ve Işık Düzenlemeleri

Sisli Havada Su Damlası Kontrolü ve Kamera Koruması

Su Damlalarına Karşı Kamera Koruması

Sisli Havada Fotoğraf Sanatında İleri Seviye

Sisli Hava Fotoğrafı

Sisli Hava Örnek Fotoğraf

Sisli Hava Fotoğraf Çekimi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir