e
sv

Oyun Oynayamayan Çocukların Kavgacı Davranışları

07 Aralık 2022 18:23
avatar

OyunBilgi

  • e

    Mutlu

  • e

    Eğlenmiş

  • e

    Şaşırmış

  • e

    Kızgın

  • e

    Üzgün

Çocuklar yapıları gereği oyun oynamayı sevmektedir. Oyun oynanmasına fırsat tanınmayan ve vücutlarındaki enerjileri atamayan çocuklar ise depresyon belirtileri dahi gösterebilmektedir. Çocuklar oyun oynarken çeşitli kuralları ve sabırlı olmayı da öğrenebilmekte, böylelikle toplum kurallarına daha hızlı adapte olabilmektedir. Oyunlardan geri kalan çocuklar ise paylaşmayı ve bekleme sabrını gösteremedikleri için yaşıtları tarafından uyumsuz olarak görülmekte ve farklı ortamlara girdiklerinde arkadaşları tarafından dışlanma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilmektedir.

Oyunların, çocukların girişimci olma, karar verme, el ve zihinsel becerilerini geliştirmelerine katkı sağladığı günümüzde bilinen bir gerçek. Oyunlar, çocuklar için eğlence kaynağı ve mutluluk kaynağı olarak ön plana çıkmasının yanında, oyun sayesinde kendilerini daha iyi ifade edebilmekte ve duygusal yaşadıklarını daya iyi ve uygun bir dille anlatma becerisi de kazanabilmektedirler.
Çocuklar çevrimiçi dünyanın kapılarını araladıkça dijital dünyanın görünmeyen risklerinin de kapısını aralamaktadırlar. Bu risklerin oluşmasının en başında çocukların yaşına uygun oyun seçimi yapamaması gelmektedir. Çocuğun yaşına ve yapısına uygun oyun seçildiği takdirde ise çocuğa faydası, zararlarından daha fazladır.

Genel olarak dijital oyunların faydalarına bakacak olursak;
• Çocukların liderlik vasıflarını artırmakta ve takım çalışmasına yatkınlıklarını artırmaktadır.
• Dikkat eksikliği birçok çocuk için sorun olmaktadır. Oyunlar ise dikkat eksikliğini gideren ve odaklaşma yeteneğini artıran önemli bir egzersiz olarak karşımıza çıkmaktadır.
• Oyunlar oynanırken, el, vücut ve beyin koordinasyonu sağlaması gerektiğinden, el, vücut, beyin koordinesinin sağlanması yeteneğini artırmaktadır.
• Çocuklar genellikle istediklerini yaptırmak için ağlama ile ebeveynlerini stres altına almakta ve bu şekilde yaptırmak istemektedirler. Oyunlar ise çocuğun istediklerini ancak belirli koşulları sağladığı takdirde kazanacağı konusunda bilinçlendirmektedir. Çocuk bu şekilde ağlamakla her şeyi elde edemeyeceğini anlayabilmektedir.
• Aileler çocuklarının genellikle her istediklerini yapma eğilimindedirler. Çocuklar bunu hep kazanma olarak görmektedirler. Sosyal hayata girdiklerinde ise istedikleri olmadığı takdirde bunalımlar yaşamakta ve içine kapanık hale gelmektedir. Oyunlar ise çocuğun kazanabileceği ve kaybedebileceği konusunda bilinçlenmesini sağlamaktadır.
• Bazı oyunlar çok oyunculudur. Yani oyunun içerisinde birden fazla gerçek oyuncu bulunmaktadır. Bu tür oyunlar çocuklarda kazanmanın ya da kaybetmenin ne demek olduğunu zarar görmeden öğretme açısından önem arz etmektedir. Aynı zamanda bu tür oyunlar grupla ortak hareket etme, arkadaş edinme ve rekabet duygularını geliştirmektedir.
• Günümüzde hazır kurulu oyunların yanında, kendisinin tasarladığı oyunlar da mevcuttur. Bu tür oyunlar bir taraftan çocukların objeleri tanımalarına yardımcı olurken diğer taraftan hayal güçlerinin gelişmesine katkı sağlamaktadırlar.
• Oyunlar problem çözme yeteneğini artırmaktadır. Özellikle oyun içerisinde karşılaştıkları problemleri çözerken düşünme becerileri ve pratik zekâlarının gelişmesine katkı sağlamaktadır.

Ebeveynlerin çocuklarını tehlikelerden koruma isteklerinin olması gayet normaldir. Çocuklarını koruma istekleri normal hayatlarında olduğu gibi, dijital dünyada da devam etmektedir. Bu koruma içgüdüsü ise çocukları arkadaşlıktan uzak tuttuğu gibi, dijital oyun dünyasından da uzak tutmaktadır. Dış dünyada arkadaş ortamında bulunmayan ve oyun oynamayan çocuk sosyalleşme konusunda çekingen kalmakta, sezgisel ve zihinsel gelişim konusunda geri kalmaktadır.
Sonuç olarak çocukların oyun oynama isteklerinin olması gayet normal bir davranıştır. Çocuklar ebeveynleri tarafından güzel zaman geçirmek adına sevecekleri oyunlara teşvik edilmelidir. Ebeveynlerin bu eğlenceli oyunlara dâhil olmaları ile birlikle oyunlar hem güvenli hem de eğlenceli bir hale gelmektedir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli