Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Dijital Oyunlarda AR (Artırılmış Gerçeklik) Teknolojisi
Dijital Oyun Müzeleri, dijital oyunların tarihini, gelişimini ve kültürünü sergileyen müze türüdür. Bu müzelerde, retro oyun konsolları, eski oyunlar, klasik video oyunları, joystickler, oyun karakterleri, dijital oyun teknolojisi ve oyun endüstrisi hakkında bilgiler yer alır.
Ziyaretçilere interaktif bir deneyim sunar ve oyun dünyasına dair bilgi sahibi olmalarına olanak tanır. Müzelerde ayrıca, oyunlarla ilgili sergiler, film gösterimleri, turnuvalar, konferanslar ve diğer etkinlikler düzenlenir. Dünyada birçok ülkede dijital oyun müzeleri bulunmaktadır. Örneğin, Almanya’da Berlin’de “Computerspielemuseum”, ABD’de Kaliforniya’da “The Strong National Museum of Play” ve Japonya’da Tokyo’da “Tokyo Game Show” gibi müzeler, oyun dünyasını ziyaretçilerine sunmaktadır.
Türkiye’de de İstanbul’da “Oyun ve Oyuncak Müzesi” adı altında bir müze bulunmaktadır. Bu müze, Türk kültüründe yer alan geleneksel oyun ve oyuncakları yanı sıra, dijital oyunların da yer aldığı bir koleksiyona sahiptir. Dijital Oyun Müzeleri, oyun endüstrisi için önemli bir tarihi belge niteliği taşır ve oyun dünyasını keşfetmek isteyen herkes için ilgi çekici bir ziyaret noktası olabilir.
Dijital oyunların, sürekli gelişen teknoloji ile beraber sürekli gelişim sürecinde olan cihazlar sayesinde daha eğlenceli bir hale geldiği görülmektedir. Yeni ve modern cihazlar kişilere her ne kadar oyun içindeymiş gibi bir his verse de, insanların anılarında yer alan oyun cihazları oyuncularda hatıra olarak yer almaktadır. Özellikle çocukluk çağında ve arkadaşlarla oynanan atari türündeki oyun cihazlarının birçok oyuncuda unutulmaz anılar yaşattığı görülmektedir.
Bu oyun cihazlarının birçoğu çeşitli sebepler ile atıl olarak çeşitli depo benzeri yerlerde durmakta ya da hurda olarak değerlendirilmektedir. Yok olan cihazları ise görme imkânı müzeler sayesinde mümkün olmaktadır. Müzeler sanat ve bilim eserlerinin veya sanat ve bilime yarayan nesnelerin saklandığı, halka gösterilmek için sergilendiği yer veya yapılar olarak karşımıza çıkmaktadır. Dijital oyunlar ile duygusal bağı olan ve sahiplik olarak ulaşma imkânı zor olan kişiler için dijital oyunlar müzesi ön plana çıkmaktadır.
Bu müzelerden bahsedecek olursak;
1997 yılında Almanya’nın başkenti Berlin’de kurulmuş bir müzedir. Müzenin orijinal ismi “ Computerspiele Museum “ dur. Müzenin amacı çeşitli oyun konsollarını toplamak onları koruma altına almak ve onları insanların görmesi için sergilemektir. Müzede 1972 yılında çıkan “Odyssey”, “Commondere” ve “Computer space” görmek mümkündür. Müzede 300 den fazla eser sergilenmekte olup müze ziyaretçileri bu konsollarda 35 oyunu deneyebilmektedirler.
St. Petersburg’da yer alan Sovyet Atari Müzesi, 2007 yılında 2 kişi tarafından kurulmuş olup, ilk başlarda üniversite yurdunun bodrum katındaki sığınakta kendine yer bulmuştur. Müze kurucuları sergi parçalarını başlangıçta ülkenin çeşitli yerlerinde, terk edilmiş yerlerde bulmaya çalışmışlar ve satın almışlardır. Haziran 2015’ten bu yana, Moskova Sovyet Atari Makineleri Müzesi, Kuznetsky Most Caddesi’nde yer almaktadır. Müzenin koleksiyonunda yaklaşık 80 slot makinesi bulunmaktadır.
2016 yılında açılan müze Teksas’ta bulunmaktadır. Müzede video oyunları tarihi hakkında ve video oyunları endüstrisi hakkında eserler yer almaktadır. Müzenin temel amaçlarından biri, ziyaretçilerin oyunları deneyimlemesini sağlamaktır. Bu nedenle oynanabilir oyunlar içeren ekranlar bulunmaktadır. Müzenin çevresinde, katılımcıların boş zamanlarında oturup oynayabilecekleri genellikle aylık olarak değişen çeşitli oyunlarla, oyun konsolları bulunmaktadır.
2018 yılında İngiltere Sheffield şehrinde açılan müzede Sega, Game boy’un da aralarında olduğu birçok oyun konsolu yer almaktadır.
Oyunlar ve deneyimler, Fin Oyun Müzesi’nin önemli parçaları olarak karşımıza çıkmaktadır. Ziyaretçiler gerçek ortamlarında farklı zaman dilimlerindeki oyunları deneyebilmektedirler. Müzede 1970’lerin elektromekanik makinelerinden başlayarak jetonlu oyunları deneyebileceğiniz bir atari salonu bulunmaktadır.
İtalya Roma’da yer alan müze 2012 yılında halka açılmıştır. Müzede düzenli sergilere ek olarak, atari oyunları, konsol oyunları ve bir Oculus VR odası için farklı etkileşimli alanlar da bulunmaktadır.
Sonuç olarak dijital oyunlar müzeleri kişilerin geçmişte yaşanan oyun deneyimlerini yeninden yaşaması için önem arz etmektedir.
Yorum Yaz