WordPress Sitenizi Kötü Amaçlı Yazılımlara Koruyun

Sıradaki içerik:

WordPress Sitenizi Kötü Amaçlı Yazılımlara Koruyun

e
sv

Dijital Oyunlarda Kullanılan Kısaltmalar ve Terimler

92 okunma — 24 Temmuz 2022 17:43

Çocuk denilince akla ilk gelen şeylerin başında oyunlar gelmektedir. Çağımızda ise çocukların oynadıkları oyunlar genellikle dijital oyunlardır. Dijital oyunlar çocuklar için keşfetme, öğrenme aracı olabilmektedir. Dijital teknolojiler hayatımıza girdiği andan beri hemen herkesin hayatında değişimler olduğu kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kuşkusuz, teknolojinin zararları açısından en hassas noktamızı, çocuklar oluşturmaktadır. Yalnızca son 10 yılda büyük değişime uğrayan çocuklar, sanal dünyayla gerçek dünyanın iç içe geçtiği bir evrende varlığını sürdürmektedir. Getirdiği kolaylıklar ve yenilikler gerekse boş zaman eğlence içerikleriyle neredeyse sınırsız bir kullanım alanı oluşturarak evde, okulda ya da arkadaş ortamlarında çocukların vazgeçilmezi olan bu araçlar barındırdıkları risklerle de ebeveynlerin korkulu rüyası olabilmektedir. Çocuk olmak oyun oynamak demektir, öğrenmek ve keşfetmek demektir. Özellikle dijital oyunların onlara ne kattığı ve onlardan ne götürdüğü konusu da sıkça tartışılmaktadır.

Dijital oyunların hayatımıza girmesi ve yaygınlaşması oyunlarda karşımıza çıkan yeni kelimeleri ve kısaltmaları da beraberinde getirmiştir. Eğer bir ebeveynseniz çocuğunuzun oynadığı oyun hakkında çok daha fazla şeyi bilmeye ihtiyacınız var demektir.
Ebeveynlerin kontrolünde hangi oyunların oynanabileceği ve süre denetlemesi gibi durumlar ne kadar önemliyse oyunda yer alan kısaltmalar da aynı derece önemli olabilmektedir. Böylelikle hem çocuğunuza daha doğru rehberlik edebilirsiniz hem de onların dünyasına daha hâkim olabilirsiniz.
Aşağıda, gençlerin, çocukların ve ebeveynlerin oyun sırasında daha güvenli seçimler yapmalarında yardımcı olmak amacıyla oyunda kullanılan bazı kelimeler hakkında sözlük niteliğinde bilgiler bulunmaktadır.

Oyunda kullanılan kısaltmalar ise şöyledir;

AFK – Away from keyboard İngilizce cümlenin kısalmasıdır. Klavyeden uzakta anlamında kullanılmaktadır.

GLHF – Good luck have fun İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. İyi şanslar iyi eğlenceler

Newbie  – Acemi anlamına gelmektedir. Bu, tecrübesi çok az olan veya oyuna yeni başlayan biri için argo olarak çömez anlamında kullanılır.

RTS – Real time strategy İngilizce cümlenin kısalmasıdır. Gerçek zamanlı strateji anlamına gelmektedir.

GTG  – Good to go İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Gitmem lazım anlamında kullanılmaktadır.

PUG – Pick-up group İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Çevrim içi oyunlarda oyuncular tarafından oluşturulan bir grup anlamına gelmektedir.

OOC – Out of character İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Bir karakterin başka bir karakteri öldürmek üzere olduğunda kullanılmaktadır.

TLDR – Too long, didn’t read İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Çok uzun olan konuşmaları okumamak anlamına gelmektedir.

IGM – name in-game İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Oyun içerisinde kullanılan isim anlamına gelmektedir.

BBIAB – Be back in a bit İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Oyuna geri dönülmesi yavaş kalındığı anlamında bir kısaltmadır.

BEAST – oyuna hakim oyuncu anlamında kullanılmaktadır.

DL  – indirmek anlamında download kelimesinin kısaltmasıdır.

FAİL – Başarısızlık anlamında kullanılan kelimedir.

FUBAR – Çok fazla hasar almak anlamından kullanılan kelimedir.

PK – Player Kill İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Oyuncunun oyunda ki karakterini öldürme anlamından kullanılan kelimedir.

IRL – in real life İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Gerçek hayatta anlamında kullanılan anlamına gelmektedir.

IDK – İ dont know İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Bilmiyorum anlamında gelmektedir.

FTW – For the Win İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Kazanmak İçin oyna anlamına gelmektedir.

OWN – owned / to gain ownership İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Oyunda bir nesneye ya da objeye sahip olmak anlamında kullanılmaktadır.

IAP – in-app purchase İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Uygulama içi satın alma anlamına gelmektedir.

HF – Have fun İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. İyi eğlenceler anlamına gelmektedir.

WOOT – oyun içerisinde heyecanı göstermek için kullanılmaktadır.

KAMPÇILAR – Avantaj elde etmek için diğer oyunculara saldıran oyuncular

HİLE YAPANLAR – Oyunda avantaj sağlamak için oyunun kodlarıyla oynayan kişiler.

GRİEFERS – Diğer oyuncuları sözlü taciz eden kişilere denilmektedir.

TROLLS – Griefers gibi bunlar da tacizde bulunan diğer insanları hedef alarak forumlarda veya oyunda nefret uyandıran oyunculardır.

SMURF – Yeni bir hesap oluşturarak oyuna yeni bir oyuncu gibi davranan deneyimli oyunculara denilmektedir.

SCRUB – (acemi) oyunda iyi oynamayan ya da nispeten yeni oynayan biri için kullanılmaktadır.

DLC – İndirilebilir içerik anlamına gelmektedir. Çevrimiçi oynanılan bir oyun için ek olarak indirilebilir içerik anlamına gelmektedir.

MMOPRG – Massive Multiplayer Online Game İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Çok oyunculu çevrimiçi oyun anlamına gelmektedir.

RPG – Rol yapma oyunu anlamına gelmektedir Oyuncu oyunda oynamak için bir avatarı kontrol etmektedir.

FTP – Video oyunlarını oynaması ücretsizdir oyuna devam etmek istenilirse Premium üyelik yapılarak devam edilebilmektedir.

SANDBOX – Oyuncuya dolaştığı ve içinde bulundukları sanal dünyayı değiştirmesi için daha fazla özgürlük veren oyundur. (Minecraft böyle bir oyunun örneğidir)

GECİKME (LAG)  – Bir bilgisayar oyunu beklenenden daha yavaş yanıt verdiğinde kullanılan terimdir.

LEVEL UP (SEVİYE) – oyunun bir sonraki aşamasına geçtiğiniz yerdir. Oyunlar içerisinde farklı türde birçok seviye bulunmaktadır.

ALİAS(RUMUZ) – Nick ya da Nickname olarak da kullanılır. Bir bilgisayar, nesne, kişi, grup ya da kullanıcı için alternatif bir isimdir. Çoğunlukla uzun isimlerin yerine ya da kişinin kendine özel bir isim belirlemesi için kullanılır.

B4N – Bye for Now, yani “şimdilik hoşça kalın” anlamına gelir.

BAN (Yasaklama) – Bir kaynağa erişimi kısıtlayan ya da engelleyen kural. Örneğin bir kullanıcının bir sohbet odasına erişimi kurallara uymadığı için ya da bir oyuna erişimi hile yaptığı için yasaklanabilir. Yasaklama sebebi eylemin ciddiyetine göre bu ceza birkaç hafta, ay ya da yıl sürebilmekte, hatta devamlı olabilmektedir.

BRB – Be Right Back (Birazdan Dönerim) tabirinin kısaltmasıdır. Sohbetlerde kısa bir süreliğine bilgisayar başından kalkacağınızı ama bir iki dakikaya dönüleceğini belirtmek için kullanılmaktadır.

GG – Good Game İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. İyi oyundu anlamına gelir. Diğer oyunculara güzel bir oyun oynandığını belirtmek için kullanılmaktadır.

Nuke -Tüm gücünüzle saldırmak anlamına gelmektedir.

QQ – demek, diğer oyuncuya “ağlamayı bırak ya da oyundan çık” demektir.

LAN Party -Bilgisayar grubu ya da LAN grubu denilen olay insanların bilgisayarları ile birlikte bir yerde toplanmasıdır. LAN (Yerel ağ bağlantısı) grupları hep birlikte oyun oynamak ya da dosya paylaşmak için yapılır. Çoğu LAN grupları yaklaşık 10 kişi ve bilgisayarlarını içerir fakat bazı şirketler ya da organizasyonlar yüzlerce hatta binlerce kişi ve bilgisayardan oluşan LAN grupları kurabilirler.

LFG -Looking for group (Grup arıyorum) cümlesinin kısaltmasıdır. Çevrimiçi oyunlarda, herhangi bir etkinliğe katılmak, bir görevi gerçekleştirmek ya da farklı sebeplerle grup arayan oyuncular tarafından dile getirilir.

Loot (Ganimet) -Çevrimiçi oyunlarda yaratıkların üzerinden düşen eşya ve paralara verilen genel isimdir.

Zone (Bölge) -Bilgisayar oyunlarında bölge, oyundaki alanın belirli bir bölgesini tarif etmek için kullanılır. Mesela bir oyun sınırlarla ayrılmış birçok kasabanın bulunduğu kıtalardan oluşabilir. Bazı oyunlarda bölgeden bölgeye geçerken yükleme vakit alabilir ve bu süreç zoning (bölgelendirme) olarak adlandırılmaktadır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli