Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
552 Disk Full Hatası: Anlamı, Nedenleri ve Çözüm Yolları
Bilgisayar oyunlarının (dijital oyunlar) ortaya çıktığı günden beri popülerliğini koruduğu görülüyor. Her kesime ve her yaşa hitap etmesi, zamanın eğlenceli şekilde geçirilmesini sağlaması yönü ile de dijital oyunlar ön plana çıkıyor. Dijital dünyaya eskisinden daha kolay şekilde ulaşılabilmesi ise yaygınlığını artırıyor.
Basit şekilde kurulup oynanabilmesi ise oyuncuların oyuna başlangıç seviyesini oldukça düşürmüş durumda. Hatta okuma yazma bilmeden grafik ve görsellere bakarak oyun oynayabilen çocuklar hızla artıyor. Özellikle İsrail, İngiltere, Amerika ve Japonya yapımı oyunlarda İslam coğrafyasına saldırılar sık sık gerçekleşmekte, oyunların temelinde İslamofobi unsurları yer almaktadır.
İslam dini için kutsal sayılan mekanların objelerinin etrafında dönen oyun görsel ve işitsel yetileri kullanarak, bilinç altında İslam dinini ve Müslüman ülkeleri kötü göstermektedir. Oyuncunun zihninde canlanan görüntü ise, Müslümanlardan zarar görmemesine karşın oyundan etkilenerek Müslümanların saldırgan olduğu düşüncesine kapılmasıdır.
Nitekim bu kirli düşüncenin unsuru olarak Yeni Zelanda’nın ChristChurch kentinde cuma namazı sırasında iki camiye terörist saldırı düzenlenmesi sonucu 49 kişi şehit olmuştu. Terörist saldırı anlarını, üzerine koyduğu kameralar sayesinde Facebook üzerinden canlı yayın yaparak paylaşmıştı. Bu görüntüleri analiz eden uzmanlar ise kamera açılarının tıpkı oyunlardaki gibi konumlandırıldığını öne sürdü.
İslam ve fobi kelimelerinin birleşmesinden oluşan İslamofobi kelimesi, Yunanca yabancı düşmanlığını ifade eden xenophobia kelimesinden türemektedir. Xenos (yabancı) ve phobos (korku) kelimelerden oluşan xenophobia, yabancılara karşı duyulan korkuyu, antipatiyi ve düşmanlığı ifade etmektedir. İslamofobinin anlam olarak İslam karşıtlığı, İslam korkusudur. İslam dini barış dini olmasına karşın Müslümanlara ve İslam’a ön yargılı yaklaşım sebebiyle yapılan ayrımcılıktan kaynaklanmaktadır.
Aslına bakılırsa yakın zamanda İslamofobik davranışların var olduğu anlaşılsa da, bu durum çok daha öncelere kadar ilerlemekte Endülüs yani günümüzdeki İspanya’ya kadar gitmektedir. Zaman içerisinde İslam düşmanlığı yer yer artmış yer yer durağanlaşmıştır. Son 10 yılda ise İslam düşmanlığı âdeta moda haline gelmiş, özellikle gençler arasında popüler olmaya başlamıştır.
11 Eylül 2001 yılında yaşanan ikiz kule saldırıları ile gözle görülür şekilde İslam karşıtlığı hızla yükselmiştir. Bunun devamında ise batıda Müslümanlığın olmaması gerektiği düşünülmüş ve batı ülkelerinde yaşayan Müslümanlara karşıda hareket içerisine girilmiştir. Genellikle fiziksel olmayan bu hareket psikolojik baskıyı ve ötekileştirmeyi ön planda tutan unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.
Popüler hale gelen İslam düşmanlığı yazılı ve görsel basına da yansımış şiddet unsurları ve terör olayları ile İslam dini ve Müslümanlığın ilişkilendirilmesi amaçlanmıştır. Bunun en tipik örneği ise karikatürler ve sinemalar ile Müslümanlığın barbar, şiddet taraftarı, gerici ve şehvet düşkünü olarak gösterilmesidir.
Teknolojin gelişmesi, bilişim sektöründe ilerleme kaydedilmesine sebep olmuş, yeni bilişim teknolojilerinin sunduğu unsurlarla da islamofobi herkese hitap edebilecek formlara dönüştürülmüştür. Bilişim teknolojilerinin unsuru olarak sosyal medya ortaya çıkmış ve birçok insan tarafından kullanılır hale gelmiştir. Böylelikle İslam düşmanlığının daha büyük kitlelere ulaştırılması sağlanmıştır. Din olarak İslam’a ve Müslümanlara ayrımcı, ötekileştirici ve hatta düşmanca tavır alınmasını kapsayan “İslamofobi” de, bu durumun sıklıkla yaşandığı fenomendir.
İslamofobi, dijital oyunlar içerisinde kiminde doğrudan kiminde dolaylı yoldan işlenmektedir ve oyun oynayan kitlelerde bu yönde tutum, tavır ya da davranış oluşmasına ortam hazırlanmaktadır. İslamofobik içeriğe sahip oyunları oynayan oyuncuların bu tarz içeriğe nasıl baktığı, ne kadar desteklediği ya da karşı çıktığı anlaşılmaya çalışılmaktadır. Bu kapsamda 2016 yılında T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ortaya koyduğu İslamofobi içerikli 19 oyunu oynayan yabancı uyruklu oyuncuların yorumları tematik içerik analizine tabi tutularak incelenmiştir.
Dünyada en çok satan hatta satış rekorları kıran oyunlara bakıldığında bu oyunların neredeyse her saniyesinde akan kanın, kırılan kemiklerin, kopan uzuvların, kesilen ya da koparılan kafaların, zombilerin, birbirinden korkunç uzaylıların, uyuşturucunun, mafyanın, kavganın, silahın, hırsızların, büyücülerin ve saymakla bitmeyecek daha pek çok olumsuz içeriğin yer aldığını görmek mümkündür.
Somut olarak doğrudan oyunlarda görülen bu olumsuz içeriklerin dışında nefret içerikli söylem ve ötekileştirme gibi alttan alta ve dolaylı olarak verilen içerikler de en az somut içerikler kadar tehlike arz etmektedir. Dijital oyunlar vasıtasıyla kültürün, ırkın, dinin, ideolojinin, görüşün vs. benimsenmesine yönelik propaganda yapılması mümkün iken bu durumun tam tersi de mümkündür. İslamofobi, bu mümkünatın hayat bulmuş halidir. İslamofobi, en çok satan ve en çok oynanan oyunlarda sıklıkla işlenen olgudur.
Çocukların ve gençlerin fikir dünyalarını oluşturdukları en aktif dönemlerinde yoğun olarak oynadığı dijital oyunlar nedeniyle birer İslam düşmanı, en azından İslam dininden korkan birer fert olarak yetişmeleri pekâlâ mümkündür. Oyunlarda kimi zaman Müslümanları terörle eşleştirerek, kimi zaman barbarlıkla, iki yüzlülükle veya şehvetle özdeşleştirerek, kimi zaman da İslam’da kutsallık atfedilen öğelerle alay ederek bu korku ve düşmanlık beslenmektedir.
T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2016 yılında ortaya koyduğu rapora göre İslamofobi içerikli 19 oyun ve İslamofobik içerikleri şu şekildedir.
Dijital oyunlardaki tüm bu olumsuz içerikler DEAŞ, El-Kaide, Boko Haram gibi İslam adına faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini iddia eden terör örgütlerinin konvansiyonel ve sosyal medyada sıklıkla yer alan canlı bomba eylemleri ve kafa kesme görüntüleri gibi konjonktürel durumla paralel gidince, sonuç olarak ABD’de ve Avrupa ülkelerinde camilere saldırı, Müslümanlara saldırı, İslam karşıtı dernekler ve İslam karşıtı protestolar, yürüyüşler, eylemler vs. ortaya çıkmaktadır.
Yorum Yaz