1. Anasayfa
  2. Nedir, Nasıl?

Katalitik Arıza Belirtileri Nedir?

Katalitik Arıza Belirtileri Nedir?
0

Egzoz gazı salınımı sonucunda çevre kirliğinin oluşması ve bunun önlenememesi akabinde, katalizör isimli bir otomobil parçası üretilmiş, bu şekilde egzoz gazı salınımı önlenmeye çalışılmıştır. İlk olarak 1975 yılında kullanılmaya başlanan katalizör, egzoz borusuna bağlanan bir tür kutu olarak adlandırılmaktadır. Zehirli egzoz gazının emisyonunu azaltmak için hayati bir öneme sahiptir.

Katalizör Nedir?

Kimyasal bir tepkimenin meydana gelmesine yardımcı olan ve kendisinde herhangi bir farklılaşmanın olmadığı, meydana gelen tepkimenin hızının farklılaşmasına yardımcı olan maddeye katalizör adı verilmektedir. Egzoz borusuna bağlanan kutunun gaz salınımını azaltmak için yaptığı bu işleme katalizör dense de, zamanla kutunun adı katalizör olarak adlandırılmaya başlanmıştır.

Katalizör Ne İşe Yarar?

Zararlı egzoz gazının çeşitli tepkimelerden geçerek zararsız bir hal almasına yardımcı olan katalizör, pek çok faydayı içerisinde barındırmakta ve çevre ile hava kirliğinin önlenmesi noktasında hayali bir öneme sahip olmaktadır. Katalizörlerin en önemli faydaları aşağıdaki gibidir:

katalizör nedir nasıl çalışır
Zararlı gazların çevreye daha az miktarda salınmasını sağladığı için, çevreyi koruma etkisi vardır.
Çevrede yaşayan tüm canlıların zararlı gazlardan korunması açısından çok önemli bir fayda sağlar.

Yukarıdaki temel iki faydanın ortaya çıkardığı sonuç, doğayı korumaktır. Katalizörlerin en büyük faydası da doğayı koruma prensibi ile ilgilidir.

Katalizör Tıkanırsa Ne Olur?

Araçlarda yapılan incelemelerde, aracın çevreye yaydığı zararlı gazların ölçülmesi sonucunda katalizörün arızalı olup olmadığı rahatlıkla anlaşılır. Peki, katalizör tıkandı ise, ne gibi durumlar ortaya çıkar?

Araçta yağ yakma ile ilgili problem olduğu açığa çıkar.
Parçanın bir an önce değiştirilmesi veya temizlenmesi gerekir.
Çevreye yüksek miktarda zararı azaltılmamış gaz salınımı yapılır.

Yukarıdaki durumlar ortaya çıkarsa, çevre kirliği ve aracın belirli arızalarının olduğu anlaşılacaktır. Tıkanma işlemlerinde, tıkanmanın ortadan kaldırılması için katalizör temizleyici kullanımı da çok iyi bir sonuç olacaktır.

Katalizör Tamiri Nasıl Yapılır?

Katalizör egzoz sistemi içerisinde bulunan ve kolaylıkla arızalanmayan bir parçadır. Katalizör değişimi maliyetli bir işlemdir. Dolayısıyla sürücüler ilk olarak katalizör tamiri yoluna gitmek istemektedir.

Katalizör tamiri amacıyla ilk olarak katalizör gövdesi kesilerek katalizör taşına ulaşılmaktadır. Eğer katalizör taşı herhangi bir şekilde hasar görmüş ya da kırılmışsa katalizörün değiştirilmesi gerekmektedir. Bazı tamirhanelerde katalizör içerisinde ki petek yapıda tek başına değiştirilebilmektedir. Fakat çok fazla uygulanan bir yöntem değildir. Burada aşamada kullanıcılara katalizör temizliği ya da katalizör iptali gibi iki farklı seçenek sunulmaktadır.

Katalizör içerisinde ki petek yapılı seramiğin değiştirilmesi katalizör doldurma işlemi olarak da bilinmektedir.

Katalizör Temizliği Nasıl Yapılır ?

Eğer katalizör içerisindeki yapı hasar görmemişse, temizliği yoluna gidilebilmektedir. Katalizör temizliği bazı durumlarda değişim yapmadan uzun süre kullanım ömrü sağlayabilmektedir. Çok maliyetli bir işlem olmaması dolayısıyla değişim yapmadan önce denenmesi gereken bir yöntemdir.

Katalizör temizliği profesyonel kuruluşlara yaptırabileceğiniz gibi siz tarafından da yapılabilecek bir uygulamadır. Profesyonel kuruluşlar bu amaçla katalizörü yerinden çıkarmak, basınçlı sıcak su ve kimyasallarla yıkamaktadır.

Siz ise bu işlemi satın alabileceğiniz katalizör temizleyici katkılar ile gerçekleştirebilirsiniz. Katalizörün sökülerek yıkanması katkılara göre daha verimli olacaktır. Temizlik maksadıyla kalitesinden emin olunmayan katkıları aracınıza koymadığınızdan, mutlaka kaliteli bir ürün kullandığınızdan emin olmalısınız.

Katalizör İptali Nedir?

Katalizör iptali chiptuning, dyno işlemleri ile ilgilenenler tarafından da bilinen bir işlemdir. Kat iptali olarakda bilinmektedir. Katalizör gövdesi sökülerek, içerisinde ki malzemeler boşaltılmakta ve geri yerine takılmaktadır. Katalizör iptali sonrasında aracınızın artık çevreci bir araç olmayacağını, bilmeniz gerekmektedir.

Otomotiv Katalizör Arızası Belirtileri

İşlem sonrasında aracınız eskisine nazaran biraz daha performanslı hale gelecektir. Alt devirlerin daha cansızlaştığını söyleyen kullanıcılarda bulunmaktadır. Katalizör iptali yaptırırsanız zorunlu egzoz emisyon muayenesinden de geçemeyeceğinizi unutmamalısınız. Uygulama siz değerli sürücülere tarafımızca tavsiye edilmeyen bir uygulamadır.

Katalizör Fiyatları Nedir?

Piyasada onlarca farklı araç modeli bulunmasından dolayı fiyatlarda ciddi farklılıklar oluşmaktadır. Katalizör her araçta pahalı bir parçadır. Günümüz koşullarında standart bir otomobilin katalizör fiyatları ortalama 8 bin ile 25 bin Türk Lirası arasında değişmektedir.

Katalizör Nasıl Temizlenir?

Katalitik konvertör ilgili yerinden sökülüp çıkartılarak, temizleme kimyasalları ile temizlenir ve kurumlarından arındırılır. Tekrar takılarak kirlenene kadar kullanılır. En üst seviyede temizlik gerçekleştirilemeyeceği için, belli bir süre sonra tekrar aynı sorun gün yüzüne çıkacaktır.

Katalizör Hangi Araçlarda Bulunur?

Her araçta bulunan ve zararlı egzoz gazının zararının azaltılarak çevreye salınmasına yardımcı olan katalizör ya da diğer adı ile katalitik konvertör, farklı isimler ve teknikler ile araçlarda yerini almış durumdadır.

Katalizör Arızası Belirtileri Nedir?

Otomobil katalizör arızaları, sürücü tarafından anlaşılacak bazı belirtiler vermektedir.

  • Motor arıza lambası ya da egzoz emisyon uyarısı

Olası bir katalizör arızasında motor arıza ışığı yanmaktadır. Araçlarda bazen sürüş ekranında egzoz emisyon uyarısı şeklinde bir uyarı belirmektedir. Uyarılar katalizörün doğru şekilde çalışmadığını gösteriyor olabilir. Fakat zaman zaman oksijen (lambda sensörü) kaynaklı hatalara bağlı olarak aynı uyarılar alınabilmektedir.

  • Sürüş esnasında kötü koku

Katalizörün görevine yerine getirmemesi sonucunda genellikle kötü bir koku ortaya çıkmaktadır. Koku sürüş esnasında camlar kapalı olmasına rağmen içeri gelebilecek kadar keskin olabilmektedir.

  • Egzozdan gelen tıkırtı sesleri

Katalizör içerisinde ki katalist maddeler petek formunda bulunmaktadır. Petek zaman içerisinde darbe ya da farklı nedenlerle kırılmaktadır. Böyle bir sorun olduğunda egzozdan gelen tıkırtı sesleri rahatlıkla duyulmaktadır. Egzozdan gelen tıkırtı sesleri en yaygın katalizör arıza belirtileri arasında bulunmaktadır.

  • Çekiş Düşüklüğü ve Yakıt Tüketiminde Artış

Özellikle katalizör tıkanıklığı olan durumlarda egzoz gazları istenilen düzeyde tahliye edilememektedir. Amiyane tabirle araç nefes alıp veremez hale gelir. Çekiş düşüklüğü yakıt tüketiminde belirgin artış görülmektedir. Aracın alt devirlerde daha güçsüz davranması da ayırıcı belirtiler arasındadır.

  • Egzoz Emisyon Muayenesinden Geçememe

Katalizörü arızalı bir aracın egzoz emisyon değerlerinin yasal sınırlar içerisinde olması genellikle mümkün değildir. Dolayısıyla araç zorunlu egzoz emisyon muayenesinden geçemeyecek ya da çok zorlanarak geçecektir.

Katalizör Arızası Nedenleri Nedir?

Otomobillerde katalizör arızasına yol açabilecek birçok neden bulunmaktadır. Motorun çalışmasında yaşanabilecek düzensizlikler ve aracın darbe alması ile alakalıdır. Katalizör arıza nedenleri şu şekilde sıralanabilir…

  • Ateşleme ve Egzoz Zamanlamasının Bozulması

Araçlarda bazı nedenlere bağlı olarak ateşleme ve egzoz zamanlamaları bozulabilir. Yüksek miktarda yanmamış yakıt egzoz vasıtasıyla tahliye edilir. Yam olarak yanmamış hava yakıt karışımının katalizör içerisinde patlamalar oluşturmasına neden olur. Patlamalar zamanla katalizör taşı olarak da bilinen katalizör içerisinde ki petek yapılı seramiğin kırılması ve katalizörün arızalanmasına yol açabilir.

  • Motorun Yağ Yakması ve Kalitesiz Yakıt Kullanımı

Yağ yakan ya da kalitesiz bir yakıt kullanılan bir motorda kurum oluşumu hat safhadadır. Motor tarafından oluşturulan kurum zamanla katalizör içerisinde birikerek katalizör tıkanmasına neden olabilir.

  • Aracın Altının Vurulması

Sürüş esnasında aracın alttan darbe alması katalizör arızasına yol açan en yaygın nedenlerden birisidir.

  • Hatalı Hava Yakıt Karışımı

Bir otomobil motorunun kusursuz çalışabilmesi için her zaman doğru hava yakıt karışımına ihtiyacı vardır. Özellikle uzun süre zengin karışımla çalışan araçlarda kurum oluşumu hızlanacaktır. Oksijen sensörü, MAP ve MAF sensörü gibi parçaların arızalanması, motorun hava yakıt karışımın oranının bozulmasına, katalitik konvertörde dahil olmak üzere bir çok parçanın arızalanmasına sebebiyet verebilir.

  • Sürekli Performanslı Kullanım

Performanslı kullanılan bir otomobilin motoru normalden daha fazla ısınacaktır. Isıya sürekli maruz kalan bölümlerden biriside egzoz sistemidir. Yüksek ısı katalizör taşı içerisindeki katalist maddelerin özelliğini yitirmesine ve arızaya neden olmaktadır.

Not: Eski Katalizörü Sakın Atmayın! Katalizör içerisinde ki katalizör maddeler platin, paladyum, iridyum ve radyum gibi çok değerli metallerden oluşmaktadır. Katalizörler araçlarda en çok çalınan parçalardan birisidir. Kullanılmış bir katalizörün içerisinde ki katalizör taşı olarak bilinen parçalar satılabilmektedir. Katalizör taşı fiyatları ortalama 2 bin 500 TL ile 4 bin 500 TL arasında değişebilmektedir. Eğer katalizör değişimi yaptırdı iseniz eski parçanızı istemeyi sakın unutmayın.

Piyasada parçaların eskilerini satın alan birçok firma bulunmaktadır. Reklam politikaları gereği sizlere firmaların isimlerini veremiyoruz. Fakat internet üzerinde kısa bir araştırma yaparak aracınızdan çıkan eski katalizörü satabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir