Tek öğünde 30 gramdan fazla protein alırsak boşa gider iddiası

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan TeknoBey
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

TeknoBey

Yeni Üye
Geçenlerde Instagram'da bir kişinin 200 gram protein içeren bir öğün hazırlama videosuna denk geldim ve yorumlara baktığımda "o öğünden anca 40-50 gram sindirmişsindir, devamı çöp olmuştur" şeklinde bir yorum okudum. Arkadaş kendinden öyle emin yazmış ki, bu şehir efsanesini etraftan duyan yaklaşık 500 kişi de o yorumu beğenmiş...

Arkadaşlar, böyle bir şey söz konusu değil. Yapılan araştırmalar bize bunun doğru olmadığını kanıtlıyor. Her ne kadar sindirim karmaşık şekilde ilerlese de mideye protein, aminoasit girdiğinde vücut sindirimi yavaşlatacak bir hormon salgılar. Bu süreçte de vücuda giren bütün aminoasitler sindirilir. Alınan aminoasitlerin bir kısmı yakın zamanda kullanılmak üzere kaslarda depolanır. Proteinler gideceği yere gittiyse ve hala ortada aminoasit varsa, vücut yine de onları atmaz ve gelecekte yakıt olarak kullanmak için glikoza çevirir ve beyin gibi diğer organlar için kullanır.

Fransız bilim adamları tarafından yapılan bir araştırmada:

Genç kadınlardan oluşan 2 grup kuruldu ve bu gruplardan birine günlük ihtiyaçları olan protein miktarının %80'i tek öğünde verilirken diğer gruba ihtiyaç duyulan protein 4 eşit öğüne %25'er oranlarda bölünerek verildi. Araştırma sonucunda iki grubun da protein mekanizmasının aynı çalıştığı, hiçbir fark olmadığı gözlemlendi.

Bu araştırma, kilonuzun 1.2-1.5 katı gibi değerlerdeki proteini çok rahat sindirebildiğiniz anlamına geliyor.

Hocam, böyle birşey mümkün değil.

Akşam yemeğinde ortalama 165 gram protein alıyorum genelde o zaman 130 u boşa giderdi. :)

Çok saçma kim niye inanıyor bunlara.

Geri