Rehber Komut İstemi (cmd) ile DNS Nasıl Değiştirilir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Yakamoz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Yakamoz

Yeni Üye
Alan Adı Sistemi (DNS), İnternet'in telefon defteri olarak bilinir. Kullanıcılar, tarayıcılarının adres satırına sordum.net veya sordum.org gibi bir alan adı yazdıklarında, bu sitelerde yer alan bilgilere erişirler. Bu süreçte web tarayıcıları, İnternet Protokolü (IP) adresleriyle etkileşime girer. DNS, alan adlarını IP adreslerine çevirir, böylece tarayıcılar İnternet'te yer alan web sitelerini yükleyebilirler. DNS çözümleme işlemi, bir ana bilgisayar adının (örneğin sordum.net) bilgisayarların anlayabileceği bir IP adresine (örneğin 192.168.1.1) dönüştürülmesini içerir.

Neden DNS Değiştirmeliyiz?

İnternete bağlı her cihaz, diğer cihazların cihazı bulmak için kullandığı benzersiz bir IP adresine sahiptir ve bu adres, uygun İnternet cihazını bulmak için gereklidir - tıpkı belirli bir evi bulmak için sokak adresi kullanmak gibi. Bir kullanıcı bir web sayfası yüklemek istediğinde, web tarayıcısına ne yazdığı (sordum.net veya sordum.org) ile web sayfasını bulmak için gerekli olan bilgisayarın anlayabileceği adres arasında bir çeviri yapılmalıdır. DNS sunucuları, insanların 192.168.1.1 (IPv4'te) veya 2400:cb00:2048:1::c629:d7a2 (IPv6'da) gibi karmaşık Alfanümerik IP adreslerini ezberleme gereksinimini ortadan kaldırır.

Komut İstemi ile DNS Değiştirme:

Geçenlerde bir takipçimiz, DNS Jumper yazılımını kullanmayı sevdiğini, ancak bir proje için Komut İstemi (cmd) üzerinden herhangi bir yazılıma bağlı kalmadan DNS değiştirmesi gerektiğini ve bunun için bir komut olup olmadığını sordu. Evet, Komut İstemi ile DNS değişikliği mümkündür ve bu komutlar bat, vbs gibi scriptlerin içinde kullanılabilirler.

Ağ Bağlantınızın Adını Bulma:
  1. Çalıştır penceresini açmak için Windows Tuşu + R tuşlarına basın.
  2. ncpa.cpl yazın ve Enter tuşuna basın.
  3. Ağ bağlantıları penceresi açılacaktır.
  4. Kablolu bağlantınızın adını Ethernet ve kablosuz bağlantınızın adını Wi-Fi olarak not edin.
DNS Değiştirme Komutları:

Kablosuz Bağlantı için:

netsh interface ipv4 set dns "Wi-Fi" static 8.8.8.8 primary<br>netsh interface ipv4 add dns "Wi-Fi" 8.8.4.4 index=2<br>
Kablolu Bağlantı için:

netsh interface ipv4 set dns "Ethernet" static 8.8.8.8 primary<br>netsh interface ipv4 add dns "Ethernet" 8.8.4.4 index=2<br>

Açıklama:
  • İlk komut, birincil DNS sunucusunu 8.8.8.8 olarak ayarlar.
  • İkinci komut, ikincil DNS sunucusunu 8.8.4.4 olarak ayarlar.
  • index=2, ikincil DNS sunucusunun birincil sunucudan önce kullanılmasını sağlar.
Ek Notlar:
  • ipv4 yerine ipv6 yazabilirsiniz.
  • Yukarıdaki komutlar Windows 7'de çalışmazsa şu komutu deneyebilirsiniz:
netsh interface ip set dns "Wi-Fi" static 8.8.8.8<br>
  • Tüm bağlantılarınızın DNS IP adreslerini görmek için şu komutu kullanın:
netsh interface ip show config<br>
  • Komutlarda 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 yerine istediğiniz DNS sunucu IP adreslerini kullanabilirsiniz.

Geri