%15 İstisna Vergisi Sadece Dijital Gelirler İçin mi Geçerli?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Macv
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Macv

Yeni Üye
Yaşım 17 ve Ocak ayında 18 yaşıma gireceğim. Play Store'dan gelir elde ediyorum ve otomatik vergi kesintisi (%15 stopaj) uygulamasıyla ilgili sorum olacak. %15 stopaj vergi istisnasını uygularsam, sadece Play Store üzerinden elde ettiğim kazançlar için mi geçerli olur? Yoksa bireysel hesabıma gelen diğer ödemeler (örneğin arkadaş, aile, freelance işler vb.) de aynı kapsama girer mi? Bilgisi olan hocalarım yardımcı olursa çok sevinirim.

Belirli tutara kadar gelir vergisinden muafsın, beyan etme zorunluluğun yok. Fakat 'Ben illa şirket kurmak istiyorum' diyorsan, genç girişimci kapsamında yapabilirsin. Belirli tutara kadar vergi muafiyeti olduğunu biliyorum.

İstisna için ek hesap açılır, tüm hesaplar %15 vergi dilimine dahil edilmez. Sadece istisna hesabına gelen ödemelere otomatik %15 vergi kesintisi uygulanır. Kendi kişisel işlemlerini farklı banka hesabı üzerinden yürütmen halinde herhangi bir sorun yaşamazsın.

Benim size önerim şu yönde, Genç girişimci desteğinden faydalanarak normal şahıs şirketi kurmanı tavsiye ederim. Böylece ilk 1 yıl boyunca Bağ-Kur primin devlet tarafından karşılanır. Gelir vergisi açısından da yıllık 330 bin TL’ye kadar istisna uygulanıyor. KDV ise %20 civarında ve seni ciddi anlamda zorlamaz. Üstelik yalnızca AdSense’e bağlı kalmadan, farklı iş kollarında da yasal olarak faaliyet gösterebilirsin.

Geri