Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Tatile Çıkarken Dikkat: Dijital Dolandırıcılıkta Yükselen Tehlikeler
Doğal yaşam alanlarında bulunan canlıların ya da fiziki alanların fotoğraf makineleri aracılığı ile kayıt altına alınması doğa fotoğrafçılığı olarak adlandırılır.
Fotoğrafçı doğru anı yakalayan ve onu kayıt altına alan kişidir. Kendi bakış açısını ve duygularını çektiği fotoğrafa yansıtır. Fotoğrafçı çektiği fotoğraflarla kendini ifade edebilme şansına sahip olur.
Doğal yaşam alanlarında yer alanların fotoğraf makinesi mahareti ile kayıt altına alınması mümkündür. Makineler teknik özellikleri aracılığı ile fotoğrafçıların en büyük yardımcısıdır. Fotoğrafa en büyük katkı fotoğrafçı tarafından yapılır.
Doğa fotoğrafçılığı, doğal yaşam ortamlarındaki canlıları, bitki örtüsünü, manzaraları ve doğal olayları fotoğrafik olarak belgelemek amacıyla yapılan bir fotoğrafçılık türüdür. Doğa fotoğrafçılığı genellikle doğal yaşamın korunması ve doğal güzelliklerin vurgulanması amacıyla yapılır. Doğa fotoğrafları çekilirken aynı zamanda fotoğrafçının artistik becerileri de devreye girer.
Doğa fotoğrafçılığı, doğanın sunduğu birçok zorlukla karşı karşıya kalır. Zorluklar arasında hava koşulları, ışık, yaban hayatının davranışları, güvenlik riskleri ve diğer doğal faktörler bulunur.
Doğa fotoğrafçıları genellikle bir yeri fotoğraflayacakları zaman orayı daha önce mutlaka ziyaret ederler. Farklı zaman dilimlerinde ve hava koşullarında gözlem yapmak iyi bir fotoğraf elde edebilmek açısından oldukça önemlidir. Hava durumuna uygun ve rahat bir şeyler giymek de çalışma sırasında karşılaşılabilecek sorunların önüne geçmek açısından gereklidir.
Tripod kullanımı, manzara ve doğa fotoğrafları açısından doğru fotoğraflar elde edebilmenin bir yoludur. Doğru bir lens seçimi, filtre kullanımı, 1/3 kuralı gibi birçok ayrıntının da atlanmaması gerekir. Gün doğumu ve batımı sırasında ışığın en etkileyici olduğu anları yakalamak mümkün olur. Bundan dolayı da zamanlama oldukça önemlidir.
Doğa fotoğrafçılığı için hangi kamerayı kullanmalıyım? Giriş seviyesindeki dijital SLR makine almanız işinizi görecektir. Makine konusunda seçim şansınız oldukça geniş fakat buradaki belirleyici nokta bütçenizdir. Fotoğraf makinesi bütçesi ile doğru orantılı olarak kalitesinde artış gösteriyor. Alacağınız makine için 28-105mm ve 100-300 mm odak uzaklığa sahip lensler işinizi görecektir. Doğa fotoğrafçılığı için alınacak olan objektiflerin görüntü sabitleyici ve otomatik odaklama özelliklerinin olup olmadığına dikkat edilmesi gerekiyor. Bu iki özellik güzel kareler elde etmenize imkân sağlayacaktır.
Doğa fotoğrafçılığı için ışık çok önemli bir faktördür. Sabah çekilecek olan doğa fotoğrafları altın rengi görünümüne sahip olacaktır. Öğle vaktinde ışığın dik açı ile düşmesinden kaynaklı derin gölgeli fotoğraflar elde edilecektir.
Akşam çekimlerinde ise sarı ve kırmızı tonlar fotoğraflarınıza hâkim olacaktır. Doğa fotoğrafçılığı için en ideal fotoğrafları sabah ve akşam saatlerine alacaksınız. ISO ve enstantane, diyafram gibi ayarları yaparak doğayı göz kamaştıracak şekilde fotoğraflamak ise size kalıyor.
Doğa fotoğrafçılığında güneş ışığının doğru kullanımı ile kadrajladığınız görüntü tamamıyla değişebilir. Doğa fotoğrafı çekme tekniklerinden biri güneş ışığını arkanıza alarak çekim yapmanızdır. Bu şekilde güneş ışığının direkt olarak konunuza yansıdığını göreceksiniz. Açınızı doğru şekilde ayarlayarak mükemmel kareleri yakalayacaksınız.
Doğa fotoğrafı çekerken iyi araştırmanın yanı sıra hayal gücünden de yararlanmak gerekir. Sadece bitki ya da hayvan odaklı değil, mevsime ve diğer doğal güzelliklere de yer vermelidir. Kar manzaraları, deniz ve göller aynı zamanda suya yönelmeyi de beraberinde getirir. Dalgalar, göldeki yansımalar ya da karın erirken yarattığı görüntüler, objektifinizden bambaşka açılar yakalamanızı sağlar.
Doğada fotoğraf çekerken doğaya uyum sağlamayı unutmayın. Etrafa kulak verin; akan bir dereyi, rüzgârın esişini, kuş seslerini, arı vızıltısını dinleyin. Manzarayı, çiçekleri, bulutları ve ağaçları izleyin. Böylece doğayla etkileşim içinde olmanız mümkün. Fotoğrafçılığın bütün dalları deneyim gerektirir. Bol bol çekim yapmak, tecrübeli fotoğrafçıları dinlemek, kendini geliştirmek iyi bir doğa fotoğrafçısı olmak için önemlidir.
Yorum Yaz