Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Haber Sitesi Kurmak İçin İzin Gerekli Mi?
WordPress mi Joomla mı sorusu bir web sitesi oluşturmak isteyen fakat yazılım bilgisi olmayan kişiler tarafından yöneltilen sorular arasındadır. Her ikisi de yazılım bilginiz olmadan site oluşturmak için kullanabileceğiniz içerik yönetme sistemleri (CMS) arasındadır.
Hangi içerik yönetme sisteminin kullanacağı konusunda karar verebilmek için ne tür bir site yapılacağı önemli bir detaydır. Birkaç örnek verecek olursak; e-ticaret tabanlı bir site istiyorsanız Joomla Site bu konuda iyi bir seçenek olacaktır. Bir blog sitesi ya da bir işletme sitesi yapmak istiyorsanız da WordPress site kullanımı daha uygun olacaktır. Dünya genelinde bu iyi içerik yönetim sistemini değerlendirdiğimizde WordPress daha büyük kullanım oranına sahiptir. Hatta web site kurmakla çok ilgisi olmayan biri bile WordPress ismini duymuştur. Yani WordPress en çok kullanılan içerik yönetim sistemidir. Fakat en çok kullanılıyor olması sadece onun kullanılabileceği anlamına gelmiyor. Joomla da sık kullanılan içerik yönetim sistemleri içinde olduğu için sık sık WordPress vs. Joomla karşılaştırmaları yapılıyor. Şimdi biraz daha detaylandırarak WordPress mi Joomla mı? sorusuna yanıtlar verelim.
Birkaç başlık altında konunun detaylarına inelim ve tercihi size bırakalım.
Kullanım kolaylığı konusunda WordPress Joomla’ya göre birkaç adım daha öndedir. Çünkü kolay arayüzü sayesinde çok kısa bir sürede siteniz yayına alınabilir. Özellikle de yazılım bilgisi olmayan kişiler için çok önemli bir çözümdür. Joomla’nın birçok menüsü ve opsiyonu bulunur bu da beraberinde bazı kullanım zorlukları getirebilir. Birçok opsiyon sunması daha gelişmiş bir kullanıcı yönetimine sebep olabilir fakat ilk defa kullanan biri için durumu zorlaştırabilir. İlk defa bir hazır yazılım ile site kurmak isteyen birini düşündüğümüzde kullanım kolaylığı açısından WordPress daha elverişli olacaktır.
Her iki içeril yönetim sisteminin de farklı araçları bulunur. Joomla’da buna uzantı denirken WordPress’te eklenti denir. Sayısal olarak baktığımızda WordPress’in Joomla’ya göre daha fazla aracı bulunur. Bu araçlar içine ücretsiz temalar ve eklentiler de dahildir. Önemli olan sayısının fazla olmasından ziyade bulunan eklentilerin kullanılabilir olmasıdır. Joomla’nın bazı eklentilerinden örnek verecek olursak; çoklu dil desteği, tek tık ile görsel optimizasyonu yerleşik eklentileri arasındadır. Kişiselleştirme ve geliştirme açısından baktığımızda Joomla bir adım önde olabilir.
Her iki içerik yönetim sistemi (CMS)’de oldukça güvenilir diyebiliriz. Fakat her ikisi de geliştirilebilir bir yapıda olduğu için bazı eklentiler ya da zamanında yapılmayan güncellemeler sebebiyle güvenlik açıları oluşabilir. Ayrı olarak deperlendirecek olursak da WordPress otomatik olarak her 40 günde bir güvenlik güncellemeleri sunar. Joomla ise en güvenli CMS olarak bilinir. Sebepleri ise; SSL, güvenlik uzantıları, 2 faktörlü kimlik doğrulaması ve geliştiriciler tarafından oluşturulan güvenlik açıkları listeleridir.
Her ikisi için de desek konusunda aradığınızı bulmak kolaydır. Burada WordPress’i bir adım daha önde tutabiliriz bunun sebebi ise çok fazla kullanıcı kitlesine sahip olduğu için aradığınız destek konusunda birçok platformdan yanıt bulabilirsiniz.
Bir web sitesinin seo optimizasyonlarına uygun düzenlenmesi site performansını da olumlu olarak etkileyecektir. Hem Joomla hem de WordPress Seo araçları bulunur. WordPress’te Yoast Seo gibi seo eklentisi, Joomla’da ise Efseo uzantısı bulunur.
WordPress vs. Joomla seçiminde yapılmak istenen site ve yazılım bilgisinin olup olmadığı önemli kriterdir. Bir blog sitesi için WordPress, e-ticaret sitesi için Joomla kullanabilirsiniz.
Yorum Yaz