Teknolojide Yeni Dönem Başlıyor: Intel Panther Lake İşlemcileri İçin 18A Üretim Süreci Onaylandı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Irmak
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Irmak

Moderator
Intel, yeni nesil işlemci ailesi Panther Lake için 18A üretim sürecini resmen onayladı. Bu gelişme, şirketin çip üretim stratejilerini gözden geçirdiği bir dönemde dikkat çekici bir adım olarak öne çıkıyor. Panther Lake işlemcileri, performans ve verimlilikte yeni standartlar belirlemeye hazırlanırken, Intel’in 18A üretim süreciyle birlikte önemli bir teknolojik sıçrama yapması bekleniyor.

1734192675635.png

Panther Lake ve Intel 18A Üretim Süreci

Intel’in geçici eş-CEO’ları Michelle Johnston Holthaus ve David Zinsner, Panther Lake’in ilk mühendislik örneği olan ES0 çipinin başarıyla test edildiğini duyurdu. Bu yeni işlemci ailesi, Intel’in Core Ultra 200S Arrow Lake-H serisinin devamı niteliğinde olacak ve şirketin kendi üretim sürecinde “ilk müşteri” olarak yer alacağı bir ilki temsil edecek.

Holthaus, Panther Lake’in ES0 örneklerinin sekiz farklı müşteriye gönderildiğini ve hem silikon kalitesinin hem de üretim süreçlerinin başarılı olduğunu açıkladı. Daha önce gündeme gelen düşük verimlilik iddialarının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Intel, 18A programının sorunsuz ilerlediğinin altını çizdi.

Panther Lake’in Teknik Özellikleri

Panther Lake işlemcilerinin teknik detayları da şekillenmeye başladı:

18 Çekirdekli Yapı: 6 performans çekirdeği (P-core), 8 verimlilik çekirdeği (E-core) ve 4 düşük güçlü çekirdek (LP-core).
Yeni Mimari: Performans çekirdekleri, Cougar Cove mimarisi ile geliştirilecek ve mevcut Lion Cove tasarımına kıyasla daha yüksek IPC (Instructions Per Cycle) sunacak.
Verimlilik ve LP Çekirdekler: E-core yapısı mevcut Skymont tasarımını korurken, LP-core çekirdeklerin daha güncel bir süreçle üretileceği öngörülüyor.
iGPU Geliştirmesi: Grafik performansı için Xe3 Celestial mimarisi kullanılacak.

Panther Lake’in mevcut 6 nm süreçten daha ileri bir üretim teknolojisiyle hayata geçirileceğini ortaya koyuyor. Panther Lake’in 2026’da piyasaya sürülmesi beklenirken, ondan önce Arrow Lake-H serisinin 2025 başında tanıtılacağı duyuruldu. Intel’in bu hamleleri, hem performans liderliğini hem de üretim süreçlerindeki rekabetçiliğini artırma hedefinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Intel, 18A üretim süreciyle birlikte sektördeki konumunu güçlendirmeyi amaçlıyor. Panther Lake işlemcilerinin sunduğu yeni mimari ve verimlilik yenilikleri, kullanıcıların daha yüksek performans ve enerji tasarrufu elde etmesini sağlayacak. Teknolojideki bu büyük adım, Intel’in işlemci pazarındaki rekabet gücünü daha da artıracak gibi görünüyor.

Geri