İcradan ev almak mantıklı mı? Süreç nasıl işliyor?

Beylerbeyi

Yeni Üye
Merhaba, İlan.gov.tr’de icradan satışa çıkan evler görüyorum, fiyatlar gerçekten uygun görünüyor. Dairelerin görselleri paylaşılmıyor. Satışa çıkan daireyi görme şansımız oluyor mu?

Ev boş mu, içinde kiracı ya da mal sahibi var mı gibi detayları öğrenebiliyor muyuz? ilan.gov.tr ile daha önce ev alan oldu mu? Süreç nasıl işliyor, nelere dikkat etmek gerekir?

İcradan satışa çıkan taşınmazların çoğu genelde hisseli oluyor. Mesela 4 hisseden 1’i icraya düşüyor gibi düşünebilirsin. İcra'dan alım yapan kişiler de genellikle ellerindeki hisseleri işletmek ya da ileride satmak için alıyor. Ama “icradan ev aldım, içine taşındım” diyen birini şahsen hiç görmedim.

İcradan satışa çıkan taşınmazların çoğu genelde hisseli oluyor. Mesela 4 hisseden 1’i icraya düşüyor gibi düşünebilirsin. İcra'dan alım yapan kişiler de genellikle ellerindeki hisseleri işletmek ya da ileride satmak için alıyor. Ama “icradan ev aldım, içine taşındım” diyen birini şahsen hiç görmedim.
Bizim yan komşu, yanlış hatırlamıyorsam, evi icra yoluyla almıştı. Hisseli satışlarda zaten hisse değerini belirtiyorlar hocam. Bunun dışında tek seferde satılan daire, arsa vb. ilanlar da mevcut.

Genellikle icra yoluyla satışa çıkan evler, ilan edilirken açık gösterim yapılmıyor. icra dairesi veya satıştan sorumlu kişiyle iletişime geçip evin görülmesi için randevu alabilirsiniz. İcradan satılan taşınmazlar genellikle boş teslim edilir ama içinde kiracı veya mal sahibi bulunma ihtimali de var. İcra dosyası üzerinden veya icra dairesiyle görüşerek öğrenebilirsiniz.

Satışların hisseli oluyor, yani birden fazla kişinin payı var. İlanda hisse oranı belirtilir. Tek seferde satılan daire, arsa gibi mülkiyetler de mevcut. Dikkat etmeniz gerekenler var. İhale öncesi dosyayı inceleyin (borç, ipotek, kullanım durumu). Fiyat cazip görünse de gizli masraflar veya borçlar olabilir. İhale sırasında teklif verme ve ödeme süreçlerini iyi anlamak gerekir.

Kısaca, icradan ev almak mümkün ama görmeden ve detayları incelemeden riskli. Çoğu kişi bunu yatırım amaçlı veya hisse payını işletmek için tercih ediyor. Oturmak için nadiren tercih ediliyor.

Geri