1. Anasayfa
  2. İnternet

DNS Nedir ve Neden Önemlidir?

DNS Nedir ve Neden Önemlidir?
0

DNS (Domain Name System), internetin temel yapı taşlarından biridir ve internet üzerindeki herhangi bir bilgisayarın veya sunucunun adını ve IP adresini eşleştiren hizmettir. DNS, insanların daha kolay hatırlayabileceği alan adları (örneğin, “google.com”) ile bilgisayarların anlayabileceği IP adresleri (örneğin, “74.125.224.83”) arasında bir çeviri yapar. DNS, interneti kullanıcı dostu hale getirir çünkü kullanıcılar web sitelerine erişmek için IP adreslerini ezberlemek zorunda kalmazlar.

DNS Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır?

DNS sunucuları kısmınının altında yer alan DNS sunucusunu değiştir bölmesine tıklayarak DNS değiştirilebilmektedir. DNS sunucularını değiştirmek istediğinizde, işletim sistemine göre farklı adımlar izlenebilir. Genellikle şu adımları takip edebilirsiniz;

  1. Bilgisayarınızın veya cihazınızın ağ ayarlarına gidin.
  2. DNS sunucu ayarlarını düzenlemek için “Ağ ve İnternet” veya “Bağlantılar” gibi bir bölüme gidin.
  3. Mevcut DNS sunucularınızı değiştirmek için özelleştirilmiş DNS sunucu adreslerini girin. Örnek olarak, Google’ın halka açık DNS sunucu adresleri (8.8.8.8 ve 8.8.4.4) yaygın olarak kullanılır.

DNS’nin Güvenliği Neden Önemlidir?

Dos ve DDoS adı verilen saldırılar ile DNS hizmetinde aksamalar meydana gelmektedir. Saldırılar belirli bir sunucuya veya ağa erişimi engellemekte ya da tamamen devre dışı bırakmaktadır. Kısıtlamalar büyük şirketlere binlerce dolar kaybettirebilmektedir ve DNS’nin önemi bu gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır.
DNS tünelleme adı verilen veri çalma amaçlı DNS saldırılarıdır. Saldırılarda saldırganların amacı sizin için özel sayılabilecek her türlü bilgiyi (gizli dosyalar, fikri mülkiyet, mail vb.) çalmaktır.

  1. DDoS Saldırıları: Dağıtık Hizmet Engelleme Saldırıları (DDoS), bir web sitesine veya ağa çok sayıda sahte trafik göndererek hizmeti aksatabilir veya devre dışı bırakabilir. DNS sunucuları, bu tür saldırılara karşı savunmasız olabilir.
  2. Kimlik Sahteciliği: Kötü niyetli kişiler, DNS’yi kullanarak kimlik sahteciliği yapabilir ve kullanıcıları sahte web sitelerine yönlendirebilirler.
  3. Veri Çalma: DNS tünelleme gibi tekniklerle, saldırganlar gizli bilgileri (örneğin, kişisel dosyalar veya e-postalar) çalabilirler.

DNS Güvenliği Nasıl Sağlanır?

DNS hizmetinin güvenliği Domain Name System Security Extensions (DNSSEC) adı verilen bir teknoloji ile sağlanmaktadır. DDoS saldırılarına karşı savunma gösteremez, TCP/UDP şifreleri DNSSEC tarafından şifrelenmez. Sadece erişim sağlağınız yerin gerçekten var olan bir IP adresi olup olmadığının kontrolünü sağlamaktadır. DNS güvenliği sağlamak için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir;

  1. DNSSEC: DNS güvenliğini artırmak için kullanılan bir teknolojidir. DNSSEC, DNS sorgularının ve yanıtlarının doğrulanmasını sağlar ve veri bütünlüğünü korur. Ancak, diğer saldırı türlerine karşı tam bir koruma sağlamaz.
  2. Firewall ve Güvenlik Duvarları: İyi yapılandırılmış bir güvenlik duvarı, DDoS saldırılarına karşı koruma sağlayabilir ve zararlı DNS sorgularını engelleyebilir.
  3. Güncel Yazılım: DNS sunucularının ve güvenlik yazılımlarının düzenli olarak güncellenmesi önemlidir. Güncellemeler, bilinen güvenlik açıklarını kapatmaya yardımcı olur.
  4. Güçlü Kimlik Doğrulama: DNS sunucularına ve yöneticilere güçlü kimlik doğrulama kullanarak yetkilendirme sağlayın.
  5. İzleme ve Analiz: Ağ trafiğini izlemek ve anormal aktiviteleri tespit etmek için izleme ve analiz araçları kullanın.

DNS güvenliği, internetin güvenilirliğini ve güvenliğini artırırken, çeşitli tehditlere karşı daha iyi koruma sağlar. DNS yöneticileri ve internet kullanıcıları, DNS güvenliği konularına dikkat etmelidirler. Site doğrulama, SLS şifreleme gibi başka denetim katmanları ile birlikte kullanım DNSSEC teknolojisinin işlevini arttırmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir