Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Elon Musk, 44 Milyar Dolara Satın Aldığı Twitter’ın Şu Anki Değerini Açıkladı
Hacker, şahsi veya kurum ve kuruluşlara ait bilgisayarların ve ağların güvenlik sistemlerine izinsiz olarak sızan veya beyaz şapkalı ise nasıl sızılabileceğini tespit eden ve bunu kendi menfaatleri için kullanan bilgisayar korsanıdır. Başka insanların sistemlerine erişerek özel bilgilerini çalma, sistemlerine zarar verme gibi amaçları olabilir. Genellikle hackerlık, bilgisayar başında yapılan en havalı işlerden birisi olarak görünür. Geçmiş yıllara baktığımızda en iyi hackerların 20 yaş civarında olduğunu görüyoruz. Buradan herkesin yapabileceği bir iş olduğu gibi bir izlenim oluşsa da aslında zannedildiği kadar kolay değil. Hackerlık kesinlikle yetenek ve bolca uğraş gerektirir.
“Hackerlik” terimi, bilgisayar sistemlerine izinsiz olarak girmek ve çeşitli illegal aktiviteler (siber suçlar) gerçekleştirmek isteyen kişileri tanımlamak için kullanılır. Bu tür aktiviteler genellikle yasadışıdır ve güvenlik açıklarının istismar edilmesiyle gerçekleştirilir. Hackerlık, siber güvenlikteki üç ana unsur olan bütünlük, gizlilik ve erişilebilirlik kavramlarına zarar verir ve bu nedenle ciddi sonuçları olabilir. Bu nedenle, hukuki ve etik bir sorun olarak görülür.
Hacker, öncelikle etik ve yasal sınırları ihlal etmeyen bir kişidir. Ayrıca, teknik becerileri olan ve güvenlik açıklarını tespit etmek ve düzeltmek için bilgi sahibi olan bir kişidir. İyi bir hacker ayrıca şu niteliklere sahip olmalıdır:
Tüm bunlar iyi bir hackerın sahip olması gereken bazı niteliklerdir. Ancak unutulmamalıdır ki hackleme işlemi, yasal ve etik sınırlara uygun olan siber güvenlik testleri ve danışmanlık hizmetleri çerçevesinde gerçekleştirilmelidir.
Hackerlar, amaçlarına ve faaliyetlerine göre farklı kategorilere ayrılabilir. İşte yaygın olarak kabul edilen hacker kategorilerinden bazıları:
Bu sadece bazı örneklerdir ve hackerlar daha spesifik şekillerde de sınıflandırılabilirler. Ancak, yasadışı faaliyetler gerçekleştirerek bilgisayar sistemlerine izinsiz olarak girmek her zaman kabul edilebilir bir davranış değildir ve bu tür aktiviteler ciddi sonuçlar doğurabilir.
“Lamer” terimi, bilgisayar kullanıcısı olan ancak teknik bilgisi az veya yok olan kişileri tanımlamak için kullanılan bir argo terimdir. “Lamer“, “amateur” kelimesinin kısaltması olan “lam” kelimesinden türetilmiştir ve bu nedenle genellikle bilgisayarlarda ve internet üzerinde çok az tecrübesi olan kişileri nitelendirmek için kullanılır.
“Lamer” terimi, sıklıkla hackerler tarafından kullanılır ve genellikle aşağılayıcı bir anlam taşır. Hackerlar, “lamer” olarak adlandırdıkları kişileri, bilgi ve becerileri yeterli olmadığı için güvenlik açıklarını istismar edemeyen veya kendilerine veya başkalarına zarar verebilecek davranışlardan kaçınmayan kişiler olarak görürler.
Ancak, lamerlık bir suç değildir ve acemi olan kişilerin öğrenme ve gelişme sürecinde normaldir. Olumsuz bir anlam taşıdığından dolayı, lamer yerine daha uygun ve saygılı bir terim olan “yeni başlayan” (newbie) kullanılması tavsiye edilir.
“Bilgisayar korsanlığı” veya “hackleme” etik ve yasal sınırları aşan bir faaliyettir ve bu nedenle kesinlikle önerilmez. Hackleme işlemi, bilgi teknolojileri ve siber güvenliğe hakim olmayan kişiler için oldukça karmaşık bir süreçtir. Hackerlar, genellikle güvenlik açıklarını tespit ederek bunları istismar ederler. Bu açıklar, kötü amaçlı yazılımlar, zafiyetler veya diğer çeşitli yöntemlerle ortaya çıkarılabilir.
Teknik bilgilere sahip olmadan, yasal ve etik sınırlar dahilinde hareket etmek en iyi yol olacaktır. Bilgi güvenliği açısından önlem almak, güçlü şifreler kullanmak, yazılım güncellemelerini yapmak ve kimlik avı (phishing) saldırılarından kaçınmak gibi temel güvenlik uygulamalarıyla korunmak mümkündür.
Sizde yorum kısmından hacker ile ilgili düşüncelerinizi ve yorumlarınızı yazabilirsiniz. 🙂
Yorum Yaz