Dijital Oyunların Yabancı Dil Öğrenmeye Etkisi

Sıradaki içerik:

Dijital Oyunların Yabancı Dil Öğrenmeye Etkisi

e
sv

Dijital Oyunlarda AR (Artırılmış Gerçeklik) Teknolojisi

84 okunma — 14 Kasım 2022 18:45

Teknoloji alanındaki yenilikler kimi zaman insan hayatını doğrudan kimi zaman ise dolaylı olarak etkilemektedir. Özellikle yazılım ve donanım alanındaki teknolojik gelişmelerin insan hayatında değişime katkısı oldukça fazladır.

Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality-AR)” kavramı; sağlık, eğitim, havacılık, savunma, mimarlık, pazarlama, yayıncılık, seyahat, emlak, otomotiv, müzecilik, reklam, eğlence, dijital oyun gibi alanlarda teknolojideki değişime paralel olarak kullanılmaktadır. Dijital oyunlardaki kullanımı ise günden güne artış göstermektedir. Görüntü, grafik desteği, ses ve çeşitli algoritmalar sayesinde sanal gerçeklik gözlüğü ile beraber görüntülerin de desteği ile kişiyi bulunduğu ortamdan farklı bir ortama götürmektedir. Sanal gerçeklik gözlüğü sayesinde animasyon ve hologram desteği ile oyuncu oyunun içerisinde gibi hissetmektedir. Artırılmış gerçeklik, bilgisayar tarafında üretilen ses, görüntü, animasyon, hologram gibi dijital elemanları akıllı telefon, tablet ve sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde bulunduğumuz ortamın üzerine gerçek zamanlı olarak yerleştirerek yeni bir algı ortamı oluşturmaktadır. Zenginleştirilmiş bu yeni ortam sayesinde gerçek hayata fiziksel olarak yerleştirilmesi mümkün olmayan nesne ve olgular, artırılmış gerçeklikte sanal olarak algılanabilir hale gelmektedir. Daha farklı bir şekilde anlatacak olursak, artırılmış gerçeklik; yazı, resim ve video gibi bilgisayar ortamında oluşturulmuş materyalleri insanların gerçek dünyaları algılamalarının üzerine yansıtan geniş spektrumlu bir teknoloji olarak açıklanabilmektedir. Artırılmış gerçekli ile sanal gerçeklik arasındaki farka bakacak olursak, sanal gerçeklik (VR) bireylerin hayali/sanal bir ortama tamamen daldırılmasını içerir. AR’den farklı olarak VR, HTC Vive, Oculus Rift vb. gibi daha özel cihazları gerektirir.

Artırılmış Gerçeklik (AR) : Dijital maddelerin canlı görüntüye entegrasyon yapmasıdır. Örneğin oyuncular kişisel odasında hayali oyun kahramanları ile oyun oynayabilmektedirler.

AR teknolojilerine yeni yeni aşina olanlar için teknik kavramı kısaca özetlemek gerekirse; Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) gerçek dünya unsularının bilgisayar kaynaklı görsel grafik, video, animasyon, işitsel veriler ile birleştirilmesi ile oluşturulan, gerçek zamanlı ve etkileşimli bir deneyim türü olarak özetlenebilmektedir. Kavram olarak zaman zaman Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) VR teknolojisi ile karıştırılmasına rağmen aralarındaki en temel fark, Sanal Gerçeklik kullanıcıyı gerçek dünyadan izole ederek yepyeni sanal dünya deneyiminin içerisine sokarken, Artırılmış Gerçeklik kullanıcıyı mevcut gerçeklikten koparmadan ama bulunduğu ortamda gerçekliğin kendisini zenginleştiren bir deneyim yaratmaktadır. Çok yakın bir gelecekte akıllı gözlükler ve biyonik kontak lenslerin yaygınlaşması ile birlikte, bu ayrımlar ortadan kalkacak ve tüm bu teknolojilerin hepsinin Genişletilmiş Gerçeklik – XR (Extended Reality) olarak adlandırılacağı ön görülmektedir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli