Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Apple sadece kendisi için elma logosunu kullanmak istiyor!
Dijital oyunlar çağımızda sosyal statüden çok farklı olarak birçok bölgede, birçok kişiye hitap etmektedir. Kolay ulaşılabilirlik sayesinde birçok yaş türünde birçok insan akıllı cihazlar, konsollar ve bilgisayarlar sayesinde dijital oyunlara ulaşım sağlayabilmektedir.
Video oyunlarının yaygınlaşması ile beraber evde oynanabilen atari tarzı konsollar ile birlikte çocukların sokak oyunlarından uzaklaşmaya başladığı görülmektedir. İlerleyen oyun konsolu teknolojileri ile beraber çok oyunculu oyunlar ortaya çıkmıştır. Oyuncular 2 ayrı oyun konsolu kolu üzerinden birbirleri ile rakip olabilmiş ya da birbirleri ile yarış yapabilmişlerdir. Bu sayede çocuklar arasında bir oyun bağı kurulmuş ve devam etmiştir.
Türkiye’de ilk defa İstanbul’da 1995 yılının ikinci yarısında faaliyete başlayan internet kafeyle birlikte 1996 yılında internet kafe açılışlarının yaşandığı görülmektedir. 1999 yılına kadar devam eden düzensiz internet kafe kuralları İçişleri Bakanlığı ve gelen standartlar sayesinde kişilerin yemek yiyebildiği, çay kahve gibi içecekleri tüketip sosyalleşebileceği alanlar haline gelmiştir. Counter-Strike gibi oyunların ortaya çıkması ile beraber, oyun severler gruplar halinde internet kafenin yolunu tutmuştur. Bu sayede kişiler arası iletişim oyun içi yazışma unsurları sayesinde farklı bir boyuta gelmiştir.
Bugün ise e-spor dalı olarak birçok farklı takım uluslararası yarışmalara katılmış ve bir spor dalı olarak birçok kültürde yerini almıştır.
Video oyunları kültürü sevdiği çizgi filmi bekleyen çocuklar için tam bir çığır olarak karşımıza çıkmaktadır. Evde televizyon karşısında çizgi film bekleyen çocuklar için yeni bir alternatif kültüre vesile olmuştur. Oyun konsollarının kurulumlarının kolay olması sayesinde çocuklar diledikleri zaman kurup oynayabilmektedirler. Günümüzde ise çeşitli bulut sistemleri üzerinden bağlantı sağlanarak oyun konsolları ve bilgisayarlar aracılığı ile oyun oynamak oldukça kolaydır.
Çevrimiçi oyunlar sayesinde oyun kültürü farklı bir hale gelmiştir. Dijital oyunlar sadece çocuklar için değil herkes için ilgi çekici bir hale gelmiştir. Devasa oyunlar sayesinde ilgi çekici filmlerden bile daha popüler hale gelmiş oyunlara rastlamak mümkündür. Oyunlar da artık filmler gibi devam niteliğinde bölümler ile oyuncuların karşısına çıkıyor. Oyunları seven insanların olması ise oyun fenomenleri kültürünün ortaya çıkmasını sağladı. Oyun sever fenomenler oyun oynarken bir taraftan da kendilerini kameraya çekerek çeşitli platformlarda bu videoları paylaşabilmektedir. Oyun sever kişiler ise bu videoları izleyerek kendilerini oyunun içinden bir parça gibi hissettikleri gibi aynı zamanda sevdikleri fenomenlerden bu oyunların yeni bölümlerini öğrenme hazzını yaşamaktadır.
Dış çevrede sık sık rastladığımız bir durum olan ve hayatın yeni gerçekleri arasında alan dijital oyunlar, kişiler arasında farklı bir bağ ve kültür oluşmasını sağlamıştır. Oyun severler yüz yüze arkadaşlığın yanı sıra herhangi bir spordaki taraftar arkadaşlığı gibi oyuncu arkadaşlığı da yapmaktadır.
Yorum Yaz